13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinistrul Afacerilor Interne cere suplimentarea efectivelor ISU în județele în care se menține riscul de inundații

Ministrul Afacerilor Interne cere suplimentarea efectivelor ISU în județele în care se menține riscul de inundații

Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a solicitat astăzi conducerii Inspectoratului pentru Situații de Urgență să ia în calcul suplimentarea efectivelor și mijloacelor tehnice în județele unde se menține riscul de inundații, scrie Agerpres.

„Având în vedere noile prognoze, o să cer ISU să-și facă propriile evaluări și, imediat, după această ședință operativă, să luăm măsuri de a suplimenta efectivele și mijloacele noastre în județele care vor fi în continuare sub cod roșu (de inundații — n.r.) sau sub atenționările meteo, astfel încât, prin toate măsurile pe care le vom lua la nivel teritorial să avem populația în siguranță. Toată această activitate va fi coordonată prin centrul integrat de la nivelul MAI”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, într-o ședință a Comitetului național pentru situații de urgență.

Potrivit lui Tobă, „efortul principal al MAI este concentrat pe sprijinirea populației, pentru înlăturarea tuturor efectelor meteo periculoase”.

„În evaluarea făcută în ultimele 24 de ore au fost afectate 89 de localități din șapte județe — Bacău, Covasna, Galați, Harghita, Neamț, Suceava și Vrancea, pe raza cărora structurile MAI — pompieri, jandarmi, poliție, poliție de frontieră, împreună cu toate autoritățile publice locale, au desfășurat activități pentru înlăturarea efectelor negative. Efecte deosebite au fost înregistrate pe raza a cinci județe — Bacău, Neamț, Galați, Vrancea și Harghita. În pofida tuturor măsurilor luate, de anunțare a populației și de limitare a acestor efecte, am înregistrat și două persoane decedate la Bacău și la Vrancea. Au fost închise mai multe artere de circulație, dintre care DN2 restricționat traficului auto pe o porțiune de aproximativ trei kilometri între localitățile Adjud și Ruginești din cauza aluviunilor. De asemenea, avem magistrala CFR 500 București — Suceava tot în dreptul localității Ruginești este întreruptă și aici îi rog pe colegii de la Ministerul Transporturilor să depună toate eforturile pentru repunerea în funcțiune a celor două linii de comunicații”, a precizat ministrul.
În ultimele 24 de ore, în județele afectate au acționat 4.500 de lucrători ai MAI, care au venit în sprijinul populației, peste 200 de persoane fiind evacuate și alte 39 salvate din situații critice generate de revărsarea apelor, a anunțat Tobă.

La rândul său, directorul general al Institutului de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, Daniela Rădulescu, a menționat că în mai multe județe codul roșu de inundații a fost reactualizat. „Ca urmare a evoluției situației hidrometeorologice, INHGA a reactualizat avertizarea hidrologică emisă în cursul zilei de ieri, în sensul extinderii codului roșu la nouă județe: Harghita, Covasna, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Iași, Vaslui și Galați. Precizez că județele care vor fi cele mai afectate din punct de vedere al fenomenelor hidrologice periculoase sunt Vaslui, Galați, Bacău și Vrancea. Mâine dimineață (sâmbătă — n.r.), în funcție de situație și de prognoză, această avertizare hidrologică va fi actualizată”, a arătat Rădulescu.

Directorul general al ANM, Ion Sandu, a precizat că până vineri seară rămân sub atenționare de cod portocaliu de precipitații patru județe din Moldova. „ANM a restrâns azi-dimineață codul portocaliu la patru județe — Neamț, Bacău, partea de munte a județului Vrancea și Vaslui. Din păcate, în aceste județe s-au acumulat deja 100 l/mp. Ne așteptăm ca până diseară să mai fie, local, până peste 50 de litri pe metru pătrat și de diseară până mâine dimineață mai rămân sub cod portocaliu județele Neamț, Bacău și partea de munte a județului Vrancea, unde pot să mai vină local 50 l/mp. Sunt cantități foarte mari de precipitații, repet, în acele zone în care, deja, s-au depășit 100 l/mp. De mâine dimineață ne așteptăm să nu mai fie în Moldova atenționări, nici măcar cod galben, deci chiar dacă plouă va ploua foarte slab. Ne așteptăm ca și în celelalte zone să fie cel mult o informare pentru partea de sud-vest, adică nu în Moldova pentru ziua de sâmbătă, și, eventual, niște avertizări punctuale care nu pot fi prevăzute cu mult timp înainte”, a explicat directorul general al ANM.

Secretarul de stat în Ministerul Mediului Olimpia Negru a precizat, la rândul său, că echipele de intervenție din teritoriu ale Administrației Naționale Apele Române au asigurat sprijinul necesar autorităților locale din zonele afectate de inundații. „Se acționează în punctele critice, s-a intervenit cu precădere în județele care au fost avertizate cu cod roșu, dar și cu cod portocaliu. S-a reușit evitarea inundării unor case, dar și a unor căi rutiere, alături de colegii de la IGSU. Este un efort deosebit și pentru perioada următoare pentru a reuși să asigurăm exploatarea, în condiții de siguranță, a tuturor acumulărilor de pe râul Siret”, a subliniat secretarul de stat.
La începutul ședinței, s-a ținut un moment de reculegere în memoria victimelor accidentului aviatic din Republica Moldova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS