16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGeorgian Pop: Am declanșat un control suplimentar privind un posibil filaj efectuat asupra lui Condrea

Georgian Pop: Am declanșat un control suplimentar privind un posibil filaj efectuat asupra lui Condrea

Comisia parlamentară de control asupra activității SRI a declanșat un control suplimentar privind un posibil filaj în cazul patronului Hexi Pharma, Dan Condrea, a anunțat, astăzi, președintele acestui for, Georgian Pop, potrivit Agerpres.

„În contextul noilor evenimente produse de tragicul eveniment de aseară, am avut o întâlnire cu colegii la comisie ca urmare a solicitării făcute publice de către doi colegi din comisie, aseară, dl. vicepreședinte Popa și dl. Sebastian Ghiță. (…) Scopul acestei discuții și obiectivul comisiei în acest caz este să declanșăm și am declanșat un nou control suplimentar privind un posibil filaj efectuat asupra dl Condrea. În contextul în care în urma deciziei 51 din acest an a Curții Constituționale, în momentul în care Parchetul declanșează un control, Parchetul nu poate să lucreze și nu poate să coopereze pe un dosar în desfășurare cu SRI. Acesta este efectul deciziei CCR. Ca urmare, rolul și competența comisiei este să verifice dacă SRI a respectat Constituția și legislația, mai precis, dacă SRI a efectuat vreun filaj sau altă operațiune în cazul dl Condrea”, a precizat Georgian Pop.

El a spus că a avut o convorbire cu directorul SRI, care i-a spus că Serviciul nu a avut un filaj în acest caz. Pop a adăugat că nu poate să se pronunțe fără echivoc până nu primește răspunsul de la SRI în scris. „Conform competențelor legale, corespondența sau comunicarea dintre comisie, pe de o parte, și SRI, pe de altă parte, se face prin intermediul președintelui și al directorului SRI, adică prin intermediul meu și al directorului SRI. Fiind o anchetă în desfășurare, nu pot să spun foarte multe lucruri. Este evident însă (…) din discuțiile pe care le-am avut cu directorul SRI, SRI nu a avut filaj în acest caz, dar pot să mă pronunț ferm și fără echivoc în momentul în care primesc documentul oficial de la SRI, adică răspunsul la actul de control (…), vreau să văd negru pe alb”, a mai precizat Pop.

Potrivit acestuia, există, în momentul de față, operațiuni în desfășurare ale SRI privind infecțiile intraspitalicești, și anume protejarea dreptului constituțional al cetățenilor români la sănătate. Anterior, președintele Comisiei SRI, Georgian Pop, a transmis un comunicat de presă în care arăta că forul parlamentar va cere SRI informații „privind clasificarea acestui caz ca un caz de securitate națională”. „Suplimentar Comisia va solicita Serviciului Român de Informații informații privind clasificarea acestui caz ca un caz de securitate națională și tot ceea ce derivă din această clasificare. În prezent, la nivelul PÎCCJ se află în lucru un dosar penal pe numele proprietarului Hexi Pharma, iar Serviciul Român de Informații nu are atribuții legale în materia cercetării penale interdicția fiind expres reglementată în legea de organizare. Mai mult, odată cu decizia Curții Constituționale nr. 51/2016, implicarea Serviciului Român de Informații în orice activitate de natură judiciară legată de un dosar aflat pe rolul PÎCCJ sau oricărei alte unități de parchet a devenit ilegală și prin urmare exclusă. În context, atribuțiile Comisiei vizează verificarea respectării legislației de către Serviciul Român de Informații. Conform procedurii legale și instituționale, am declanșat controlul de legalitate, solicitând Serviciului Român de Informații să transmită în scris răspunsul la controlul Comisiei pe acest caz”, se menționează în comunicat.

Comunicatul arată că „rezultatele controlului asupra activității Serviciul Român de Informații atestă implicarea instituției potrivit competențelor în documentarea fenomenelor de natură a afecta drepturile constituționale ale cetățenilor la ocrotirea sănătății, între care și cazul infecțiilor nosocomiale și intraspitalicești”.

„Pe acest fond, au fost obținute date privind activitatea neconformă a mai multor persoane fizice și juridice cu responsabilități sau care activau în domeniul comercializării de materiale sanitare, între care și firma Hexi Pharma. Despre toate acestea, inclusiv despre situația firmei menționate, au fost făcute informări ale beneficiarilor legali pe dimensiunea preventivă (beneficiarii legali de la nivel central și local), cât și pe dimensiunea de contracarare (informările transmise organelor de cercetare penală”, mai menționează sursa citată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS