15.1 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrețul mediu pe litrul de benzină a scăzut cu 10%, dar nu s-a redus proporțional cu scăderea prețului petrolului

Prețul mediu pe litrul de benzină a scăzut cu 10%, dar nu s-a redus proporțional cu scăderea prețului petrolului

Preţul mediu pe litrul de benzină a fost în primele trei luni ale anului cu 10% mai mic decât în perioada similară a anului trecut, în timp ce litrul de motorină a fost cu aproape 17% mai ieftin, potrivit Mediafax.ro.  În același context, scăderea prețului petrolului pe plan international a fost mult mai mare, dar aceasta nu s-a transpus în totalitate în prețurile de la pompă.

Astfel, un litru de benzină costa în medie circa 5,3 lei, în timp ce unul de motorină avea valoarea de 5,4 lei, potrivit datelor afişate pe site-ul Petrom.

Deținătorii de rafinării anunță voalat că prețurile ar putea crește în perioada următoare, ca urmare a scăderii marjelor de rafinare și a creșterii consumului în România. „În 2016 se estimează că marjele de rafinare vor scădea faţă de nivelul înregistrat în 2015, ca efect al persistenţei supracapacităţii de rafinare pe pieţele europene. Se preconizează că preţurile mai reduse ale produselor petroliere împreună cu creşterea consumului privat în România vor susţine cererea pentru produsele petroliere, însă concurenţa se va menţine crescută“, se arată în raportul realizat de OMV Petrom, unul dintre jucătorii mari din piaţa petrolieră locală, pentru primele trei luni ale anului.

Preţul pe litrul de benzină, mai ieftin cu 10% decât în primele luni din 2015, scrie Mediafax.ro.

Benzinarii de pe piața românească nu au ieftinit, însă, benzina și motorina la pompă în același ritm cu scăderea prețului petrolului pe plan international.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS