30.6 C
Craiova
luni, 10 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDeputații europeni aprobă noi puteri pentru Europol în combaterea terorismului

Deputații europeni aprobă noi puteri pentru Europol în combaterea terorismului

Agenția Europeană Europol va putea curând să intensifice eforturile pentru a lupta împotriva terorismului, criminalității cibernetice și a altor infracțiuni și să răspundă mai repede amenințărilor, datorită noilor reguli de guvernare aprobate de Parlament miercuri. Noile puteri vor fi însoțite de asigurări solide privind protecția datelor și de instrumente de control democratic.

Propunerea legislativă, agreată de Parlament și de Consiliu în noiembrie anul trecut, va întări mandatul Europol, acordându-i toate instrumentele necesare pentru a contracara infracțiunile transfrontaliere și amenințările teroriste tot mai mari, mai ales prin crearea mai usoară a unor echipe specializate să răspundă imediat unor amenințări existente. Regulile vor include și prevederi clare privind unitățile sau centrele existente cum ar fi Centrul European Împotriva Terorismului, înființat la 1 ianuarie 2016.

”Noile reguli pentru Europol sunt un instrument legislativ puternic care va ajuta la creșterea securității cetățenilor europeni”, a spus raportorul Parlamentului Agustín Díaz de Mera (PPE, ES) în timpul dezbaterii dinaintea votului.

Eliminare mai rapidă a propagandei teroriste online

În unele cazuri, Europol va putea să schimbe informații direct cu entități private, cum ar fi companiile sau ONG-urile, pentru a lucra mai rapid. De exemplu, unitatea din Europol care se ocupă de internet va putea contacta un furnizor de servicii de rețele sociale cum este Facebook direct pentru a cere ca o pagină de internet administrată de ISIS să fie ștearsă, contracarând astfel răspândirea propagandei teroriste.

Contracararea lipsei de informații

Pentru a evita lipsa de informații în lupta împotriva crimei organizate și terorismului, noile reguli prevăd ca statele membre UE să pună la dispoziția Europol datele necesare.

Pentru a încuraja schimbul de informații, Europol va raporta anual Parlamentului European, Consiliului, Comisiei și parlamentelor naționale despre informațiile oferite de statele membre.

Protecția datelor și controlul democratic

Deputații s-au asigurat că noile puteri ale Europol vor fi dublate de prevederi solide privind protecția datelor și controlul parlamentar. Supraveghetorul European pentru Protecția Datelor (EDPS) va monitoriza activitatea Europol și va exista o procedură clară de reclamații pentru cetățeni, conform legislației UE.

Activitatea Europol va fi supravegheată și de un grup comun de supraveghere parlamentară, cu membri din parlamentele naționale și Parlamentul European.

Ce urmează

Regulamentul va intra în vigoare 20 de zile după publicarea sa în Jurnalul Oficial al UE și va avea efect de la 1 mai 2017.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS