22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDonald Trump și Hillary Clinton, în topul preferinţelor americanilor

Donald Trump și Hillary Clinton, în topul preferinţelor americanilor

Donald Trump și Hillary Clinton au făcut noi pași spre obținerea învestiturii partidelor lor după o serie de victorii clare obținute marți în mai multe state, potrivit rezultatelor publicate de New York Times. Miliardarul Trump și-a învins adversarii, pe Ted Cruz și John Kasich, în toate cele cinci state disputate: Connecticut, Delaware, Maryland, Pennsylvania și Rhode Island. La rândul său, Clinton s-a impus în Connecticut, Delaware, Maryland și Pennsylvania, în vreme ce Bernie Sanders a obținut o victorie mai degrabă simbolică în Rhode Island.

Donald Trump, favoritul la învestitura partidului republican pentru alegerile prezidențiale americane din noiembrie, a obținut victorii în statele Pennsylvania, Maryland, Connecticut, Rhode Island și Delaware, consolidându-și astfel avansul față de contracandidații săi, senatorul Ted Cruz și guvernatorul John Kasich.

Victoria sa – în toate cazurile cu peste 55% – face ca șansele unei convenții disputate pentru nominalizarea candidatului din noiembrie să fie tot mai mici.

Trump a fost prompt în a observa acest lucru. „Când boxerul îl pune la pământ pe adversar nu trebuie să mai aștepți vreo decizie”, a spus el la New York, după excelenta seară electorală.

Ted Cruz, care s-a aliat cu John Kasich, trebuie acum să câștige în Indiana, la alegerile primare de săptămâna viitoare – probabil ultima șansă reală pentru a-l opri pe Trump.

În cursa democrată, Clinton a câștigat alegerile în patru state și, în mod special, în cele care îi aduc mai mulți delegați, cum ar fi Pennsylvania și Maryland.

Bernie Sanders a dovedit încă o dată că nu este dispus să cedeze ușor, obținând victoria în Rhode Island, dar șansele sale de a bloca drumul lui Clinton spre nominalizare sunt tot mai reduse.

Consilierii lui Clinton au precizat că stabilirea câștigătorului alegerilor primare din Partidul Democrat este acum o chestiune de timp, iar victoria senatoarei va deveni clară la mijlocul lunii mai sau, cel mai tîrziu la începutul lunii iunie.

Clinton însăși s-a adresat, după anunțarea rezultatelor, suporterilor lui Sanders. „Există mai multe lucruri care ne unesc decât lucruri care ne despart”, a spus ea, înainte de a-și întoarce atenția asupra lui Trump, semn că se pregătește deja pentru scrutinul prezidențial din noiembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS