27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânia și alte peste 150 de state au semnat Acordul Istoric privind Schimbările Climatice

România și alte peste 150 de state au semnat Acordul Istoric privind Schimbările Climatice

Peste 155 de state, printre care și România, au semnat la New York Acordul Istoric privind Schimbările Climatice, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), scrie Agerpres.
Obiectivul principal al acordului este limitarea creșterii temperaturii globale la cel mult 2 grade Celsius. Acordul a fost negociat și agreat la nivel mondial, în cadrul Conferinței Internaționale privind schimbările climatice de la Paris, din 12 decembrie 2015.
România a fost reprezentată la reuniunea pentru semnarea în cadru oficial a Acordului de la Paris de o delegație condusă de ministrul Mediului, Cristiana Pașca Palmer.
„Momentul de astăzi este unul cu adevărat istoric. Statele lumii și-au asumat oficial un obiectiv comun: limitarea creșterii temperaturii medii globale la cel mult 2 grade Celsius, pentru a evita peste tot în lume fenomene tot mai periculoase generate de schimbările climei. Acordul pe care l-am semnat astăzi (vineri—n.r.) este răspunsul comunității internaționale la scenariile științifice, care avertizează de o bună perioadă de timp că temperatura medie globală poate ajunge la creșteri de 3,7 și 4,8 grade Celsius până în anul 2.100, în lipsa unor intervenții gândite la nivel mondial”, a declarat Palmer. Conform documentului, toate statele trebuie să întreprindă măsuri naționale pentru atingerea angajamentelor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Totodată, țările dezvoltate trebuie să adopte obiective ale reducerilor de emisii poluante care să acopere întreaga economie, în timp ce țările în curs de dezvoltare trebuie să continue să-și îmbunătățească eforturile în lupta împotriva încălzirii globale, în funcție de situația lor națională.
„România a susținut de la început adoptarea unui acord internațional ambițios și echitabil care să fie obligatoriu din punct de vedere juridic și aplicabil tuturor Părților. Acordul semnat astăzi reflectă interesele țării noastre. Țara noastră contribuie la aceste obiective mondiale prin angajamentele pe care și le-a asumat alături de statele UE pentru reducerea cu cel puțin 40% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030”, a mai spus Palmer.
Ea a mai arătat că schimbările climatice sunt provocarea cheie a epocii noastre în condițiile în care acestea au depășit de mult granița problematicii de mediu și s-au transformat în amenințări sociale și economice. Numai în anul 2014, economia globală a înregistrat pierderi de 300 de miliarde de dolari, față de 2.300 de miliarde de dolari, pagube cumulate în ultimii 40 de ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS