Iohannis s-a întâlnit cu preşedintele PorosenkoPreședintele Klaus Iohannis a susținut joi că România este pregătită să sprijine Ucraina în procesul de reforme interne necesar îndeplinirii angajamentelor asumate de asociere la Uniunea Europeană.

“Mă bucur că Preşedintele Poroşenko a acceptat invitaţia de a vizita România, într-o perioadă complicată şi dificilă pentru ţara sa și într-un context european şi internaţional marcat de intense provocări.

Îmi amintesc cu satisfacţie de vizita de anul trecut la Kiev, domnule Președinte, una dintre primele vizite externe după preluarea mandatului meu de Preşedinte, fapt ce reflectă importanţa acordată de România relaţiei cu Ucraina, stat vecin şi prieten. În decursul ultimelor luni, am avut ocazia să ne întâlnim şi să discutăm în marja unor evenimente internaţionale, precum Conferinţa de Securitate de la München şi Summitul privind securitatea nucleară de la Washington.

Am ţinut să îl asigur astăzi pe Preşedintele Poroşenko de sprijinul ferm şi constant al României pentru suveranitatea, integritatea teritorială şi independenţa Ucrainei. Respectul pentru principiile şi normele care guvernează relaţiile internaţionale a stat întotdeauna la baza acţiunii noastre de politică externă şi România va continua să rămână consecventă acestui punct de vedere.

România este pregătită să sprijine Ucraina în procesul de reformă internă necesar îndeplinirii angajamentelor asumate în procesul de asociere politică la Uniunea Europeană. România a fost primul stat membru UE care a ratificat Acordul de Asociere UE-Ucraina.

Sprijinul acordat de România pe drumul european şi euroatlantic pe care Ucraina s-a angajat să îl parcurgă, precum şi în contextul crizei care o afectează în ultimii doi ani, reprezintă o bază solidă pentru realizarea de progrese consistente în relaţia bilaterală.

Am semnat astăzi un Protocol de relansare a Comisiei Mixte Prezidenţiale, urmare a celor agreate în cadrul vizitei pe care am efectuat-o la Kiev în cursul anului trecut.

Comisia va fi un instrument de imprimare a voinţei politice şi a impulsului necesar pentru soluţionarea temelor de pe agenda bilaterală, permiţându-ne, astfel, să valorificăm pe deplin potenţialul de cooperare existent între ţările noastre.

În acest context, vom putea să facem pași înainte pentru soluţionarea unor dosare care se află de mult timp pe agenda bilaterală. Unul dintre acestea este canalul Bâstroe.

O altă temă a discuţiei a fost rolul important al minorităţilor – al celei româneşti din Ucraina şi al celei ucrainene din România – pentru relaţia noastră bilaterală. Acestea pot să reprezinte un foarte important element de legătură între statele noastre, care să sprijine consolidarea relației noastre bilaterale.

Minoritatea ucraineană din România beneficiază de un sprijin considerabil din partea statului român – aproximativ 1,6 milioane de euro/an.


Am discutat cu Preşedintele Poroşenko cu privire la nevoia de a răspunde mai bine necesităţilor şi doleanţelor românilor din Ucraina.

Reluarea activităţii Comisiei Guvernamentale pentru Minorităţi, după o pauză, prea lungă, de 10 ani, va contribui, cu siguranţă, la atingerea acestui obiectiv.

Un semn al determinării noastre comune de a aprofunda relația româno – ucraineană este reprezentat de semnarea, cu prilejul vizitei Preşedintelui Poroşenko la Bucureşti, a două acorduri bilaterale privind transporturile militare și patrularea în comun la frontiera de stat româno-ucrainean.

De asemenea, ne dorim să intensificăm cooperarea dintre cele două ţări atât în domeniul cultural, cât şi educaţional. Sperăm ca Institutul Cultural Român de la Kiev să înceapă să funcţioneze cât mai repede posibil, alături de filiala de la Cernăuţi.

Am căzut de acord că este important să dezvoltăm proiecte transfrontaliere şi regionale de cooperare în diverse domenii – economic, turistic, mediu, construcţie de infrastructură. În acest context, am evocat posibilitatea construirii podului de pe Tisa, Sighet – Solotvino.

Am discutat, totodată, de mai buna aplicare a Acordului de mic trafic de frontieră, de avansarea proiectelor de infrastructură și de deschiderea de noi puncte de frontieră. Asemenea măsuri au un puternic impact asupra calităţii vieţii cetăţenilor din cele două ţări şi asupra întăririi legăturilor dintre aceștia. În acest sens, deschiderea cât mai rapidă a consulatului României de la Solotvino este foarte importantă.

Relaţiile economice bilaterale trebuie să fie intensificate. Avem multiple interese comune, mai ales în zona de graniţă, în domeniul interconectării energetice. Ucraina rămâne parte esenţială a arhitecturii energetice europene.

O altă temă importantă a fost situaţia de securitate din estul Ucrainei. Am subliniat în cadrul discuţiilor importanţa implementării depline şi neîntârziate a Acordurilor de la Minsk.

Am avut cu domnul Preşedinte Poroşenko şi un schimb de opinii privind evoluţiile de securitate în regiunea Mării Negre şi impactul acestora asupra securităţii şi intereselor României şi Ucrainei”, a spus preşedintele Iohannis.

Vom continua să cooperăm strâns la nivel regional şi internaţional., a spus Iohannis în declarația comună cu omologul său ucrainean, Petro Poroșenko.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 21 aprilie 2016

Actualitate

» Tânărul salvator canin
» George Banu – Doctor Honoris Causa la Craiova
» Romeo şi Julieta dintre noi…
» Radio Sud, 19 ani de emisie
» Anvelopare în ritm de melc
» ÎCCJ nu mai prelungește arestul preventiv pentru deputatul Nicolae Păun
» Prognoza meteo pentru vineri şi sâmbătă
» “Şcoala altfel” în localităţi rurale din judeţul Dolj
» Peste 500 de elevi au participat, în această săptămână, la concursurile organizate de pompieri
» Flacăra olimpică pentru Jocurile Olimpice de la Rio a fost aprinsă în Grecia
» Iohannis s-a întâlnit cu preşedintele Porosenko
» Pompierii mehedinţeni în misiune de Zilele Severinului
» Augustin Lazăr este noul Procuror general al României

Publireportaj

» Urzicuţa – comuna care nu ratează nici o ocazie de a accesa fonduri europene

Local

» Pe meleagurile natale ale savantului Ştefan Odobleja

Dolj

» Doljul a obținut premiul I la olimpiadele de română și biologie
» Bălăceala de la Water Park-ul Craiovei te seacă la buzunar
» Angajaţi ai serviciilor sociale, doi bătrâni au nevoie de voi!
» Măsoară caloriferul ca să plătești ce consumi
» Tânărul salvator canin
» În Dolj, doar șase grădinițe particulare autorizate sau acreditate
» Teatrologul George Banu, Doctor Honoris Causa al Universității din Bănie
» Premiul Europa pentru Teatru, la Craiova
» Programul Festivalului Internaţional Shakespeare – ediţia X-a, pentru sâmbătă
» Craiova: Expoziţie de icoane pe sticlă, la Casa de Cultură “Traian Demetrescu”
» Craioveancă cercetată pentru conducerea unui vehicul neînmatriculat
» Dorin Lazăr Maior, fostul președinte al Blocului Național al Revoluționarilor, extrădat în România
» Miei pentru Paşte, doar în Piaţa Brestei din Craiova
» Craiova: Olanda – “muzica lalelelor în Stagiunea Europa”
» JCI Cycling Day – ediţia aprilie 2016 la Craiova
» Dolj: Tir cuprins de flăcări în comuna Cârcea
» Programul Festivalului Internaţional Shakespeare – ediţia X-a, pentru vineri

Gorj

» Excursie la Tismana şi Hobiţa pentru studenţii străini de la UCB
» Primăria Târgu Jiu şi Consiliul Judeţean Gorj strâng bani pentru „Cuminţenia Pământului“
» Carne expirată pentru meniul de Paşte
» Gorj: „Pastorala Floriilor” are loc duminica la Stănești
» Gorj: Carne expirată într-un depozit de lângă Stadionul Municipal

Olt

» Olt: Angajat al CFR, lovit de tren la Stoeneşti

Mehedinţi

» Mehedinţi: Acțiuni ale jandarmilor în cadrul campaniei “Copilărie și adolescență fără griji”

Vâlcea

» Vâlcea: Reţinut după ce a tâlhărit o femeie în autogară
» Cercetaşii vâlceni participă la Festivalulul “Bucureşti Quest”

Sport

» Lui Boldici nu-i e frică, Craiova se ridică
» Tenis / Simona Halep, eliminare rușinoasă la Suttgart
» Handbal / Tomas Ryde continuă la naționala feminină a României
» Tenis / Niculescu, eliminată în optimi la Stuttgart
» Atletism / Președintele FRA, Ion Sandu, nu va mai candida la alegerile din octombrie 2016

Educatie

» “Mecatronica şi Robotica 2016” la Facultatea de Automatică, Calculatoare și Electronică din Craiova

Magazin

» Horoscop
» Cum arată „cel mai sfânt loc din lume“
» Bancul zilei

Top