Condiții mai riguroase pentru protejarea patrimoniului cultural național mobilGuvernul a extins domeniul de aplicare a Legii privind protejarea patrimoniului cultural național mobil, astfel încât reglementările privind scoaterea de pe teritoriul României să se aplice oricărui bun cultural clasificat drept bun de patrimoniu național cu valoare artistică, istorică sau arheologică, indiferent dacă acestea fac parte sau nu din colecții publice sau de altă natură sau constituie elemente individuale și indiferent dacă provin din excavații legale sau clandestine. În acest sens, Executivul a adoptat astăzi, printr-un proiect de lege, modificarea și completarea Legii  privind protejarea patrimoniului cultural național mobil.

Conform noilor reglementări, atât pentru scoaterea de pe teritoriul României, cât și pentru restituirea unor bunuri de patrimoniu mobile către alte state membre ale Uniunii Europene, cooperarea și consultarea cu autoritățile centrale ale statelor respective se va face inclusiv prin utilizarea modulului pentru bunuri culturale al Sistemului de informare al pieței interne (I.M.I.), instituit prin Regulamentul (UE) nr. 1024/2012.

Scoaterea definitivă sau temporară din țară a bunurilor de patrimoniu în spațiul Uniunii Europene se poate face în baza certificatului de liberă circulație, iar în afara spațiului Uniunii Europene se poate face numai pe baza licenței de export sau, după caz, a certificatului de export, în cazul bunurilor culturale mobile care nu fac obiectul legislației europene în vigoare. Certificatul de export, licența de export sau, după caz, certificatul de circulație în interiorul UE vor fi emise de către serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii.

Bunurile culturale mobile aflate în proprietatea statului sau a unităților administrativ-teritoriale pot fi scoase din țară doar temporar și numai pentru organizarea unor expoziții în străinătate, pentru investigații de laborator, restaurare sau expertizare.

Cele clasate în categoria tezaur aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept privat pot fi scoase din țară numai temporar, pentru maxim 12 luni, doar cu avizul Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor și cu aprobarea ministrului Culturii.

Bunurile culturale mobile clasate în categoria fond aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept privat pot fi scoase din țară numai în cadrul unui schimb de bunuri culturale cu valoare și semnificație comparabilă care pot constitui unicate sau rarități pentru patrimoniul muzeal din România, la fel și cele aflate în domeniul privat al statului, dar numai în cazuri cu totul excepționale în care prevalează interesul istoric, științific ori cultural.


Nerespectarea acestor condiții sau nerevenirea în țară a bunurilor de patrimoniu în termenele prevăzute constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor intră în atribuțiile specialiștilor serviciilor publice deconcentrate ale Ministerului Culturii și/sau ale agenților și ofițerilor de poliție din cadrul Poliției Române.

Actul normativ se referă, de asemenea, la condițiile de restituire de către statul român a bunurilor culturale care au părăsit ilegal teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene începând cu data de 1 ianuarie 1993. În acest sens, Guvernul României, prin ministerul Culturii, va prezenta Comisiei Europene, o dată la 5 ani, un raport privind acțiunile introduse cu privire la restituirea bunurilor culturale care au părăsit ilegal teritoriul unu stat membru al Uniunii Europene. Primul raport va fi transmis Comisiei în maxim 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii.

Pentru a putea fi restituite, bunurile culturale clasate sau definite drept bunuri de patrimoniu național nu mai este obligatoriu să aparțină anumitor categorii sau să se încadreze în anumite de vechime și/sau de valoare financiară. În plus, pentru a facilita restituirea bunurilor de patrimoniu național, termenul pentru exercitarea acțiunii în restituire a fost extins de la un an la trei ani de la data la care statul membru al cărui teritoriu a fost părăsit în mod ilegal de către bunul cultural revendicat a luat cunoștință de locul în care se află bunul cultural și de identitatea posesorului sau deținătorului acestuia.

Modificările și completările aduse Legii nr. 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural național mobil transpun Directiva 2014/60/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 mai 2014 privind restituirea bunurilor culturale care au părăsit ilegal teritoriul unui stat membru și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1024/2012 (Reformare), publicată în Jurnalul Oficial al Comunităților Europene (JOCE) nr. L 147/24 din 12.6.2015.Comenteaza acum

Alte stiri

10 aprilie 2019

Școala Altfel la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova

În perioada 15-19 aprilie are loc programul Școala Altfel. Teatrul Național „Marin Sorescu” a pregătit două spectacole special create pentru preșcolari și elevi: „Ciuf și Ciuf în spațiu” și „Caragiale Best Of”, . „Școala altfel” este un program ...
5 aprilie 2019

PE lansează un website dedicat rezultatelor alegerilor europene

Acest nou website dinamic conține toate rezultatele alegerilor europene trecute și actuale, și este acum disponibil în toate limbile oficiale ale UE. rezultate-alegeri.eu va fi actualizat în timp real în noaptea alegerilor cu rezultate de ...

Sumarul ediției de miercuri, 20 aprilie 2016

Actualitate

» Munteanu, retras de PNL din cursa pentru Primăria Capitalei. Cătălin Predoiu, noul candidat
» Trei eleve din Craiova au obținut premii speciale la Olimpiada de Pedagogie
» Craiova: Expoziţia de asamblaje şi pictură „Amalgam vernal” la Casa Traian Demetrescu
» Prognoza meteo pentru joi şi vineri
» Craiova: Seminarul Teologic Ortodox ”Sfântul Grigorie Teologul”, o “Școală Altfel”
» “Școala Altfel” la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dolj
» ”Toscana. Color. Monocrom. Experimental”- expoziţie de fotografie
» Universitatea din Craiova va acorda titlul de Doctor Honoris Causa criticului de teatru George Banu
» DNA: Președintele CJ Mureș, Ciprian Dobre, urmărit penal pentru mai multe infracțiuni
» Negocieri cu BEI pentru contractarea unui împrumut de 300 de milioane de euro
» Trei sportivi de înaltă performanță au dobândit cetățenie română
» Craiova: Copilărie şi adolescenţă fără griji!
» Condiții mai riguroase pentru protejarea patrimoniului cultural național mobil

Dolj

» Cum răsare o clădire la fereastra Liceului de Arte din Craiova
» Elevi din Dolj, premiați pentru calificările la olimpiade
» Se anvelopează greu în Craiova
» Contractul de la centura oraşului, verificat de DNA
» Doljean arestat pentru contrabandă cu țigări
» Trei morți într-un BMW răsturnat pe DN 56, la Braniște
» De ce apar alimente nerecomandate în grădinițe
» Minoră de la Şcoala Specială „Sf. Mina“, însărcinată
» Radio Sud aniversează astăzi 19 ani
» Spitalul CF Craiova, datorii de 2,5 milioane de lei, activitate blocată
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Protest spontan la Spitalul CF Craiova
» Medicii şi pacienţii dotează Neurochirurgia
» Nouă olimpici au fost premiaţi
» Facultatea de Ştiinţe Sociale, fără decan
» Elevă de la Şcoala “Sf. Mina”, însărcinată cu un coleg
» 19 ani de Radio Sud
» Craiova: Amenzi de 3.000 de lei şi peste 1.600 de produse confiscate în Piaţa Centrală
» Programul Festivalului Internaţional Shakespeare – ediţia a X-a pentru joi
» Protest spontan la Spitalul CFR din Craiova

Gorj

» Sport extrem şi adrenalină la concursul off-road de la Runcu
» Ministrul energiei, întâmpinat cu proteste la Târgu Jiu
» Gorj: Investitori interesați să finanțeze echipa de baschet Energia Târgu Jiu
» Gorj: Computer tomograf la Spitalul Motru
» Gorj: Tichete sociale şi pachete cu alimente pentru târgujienii nevoiaşi
» Patru centre pentru sacrificarea mieilor în Gorj
» Gorj: Circulaţie blocată pe un sens în Defilelul Jiului

Olt

» Olt: O femeie a murit, iar alte două persoane au fost rănite într-un accident feroviar

Sport

» SCM-U a pierdut şi meciul al doilea cu BC Mureş
» Dragoş Bon: Nu-mi place când jucătorii nu dau dovadă de spirit de echipă
» „Ne dorim să promovăm cât mai mulți tineri“
» Baschet (m): Craiova, condusă cu 2-0 de BC Mureș în play-off
» Tenis / Mitu – în optimile turneului de la Istanbul, Dulgheru – eliminată
» JO de la Rio / Camelia Potec va reprezenta România şi Bucureştiul la Ceremonia de aprindere a Flăcării Olimpice

Educatie

» S-au stabilit decanii. Facultatea de Științe Sociale, fără câștigător

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top