10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCostin Borc: Complexul Energetic Oltenia nu se închide

Costin Borc: Complexul Energetic Oltenia nu se închide

Complexul Energetic Oltenia nu se închide și nu s-a discutat niciodată despre închiderea lui, le-a spus ieri ministrul economiei, Costin Borc, minerilor care au protestat în Piața Victoriei, care în prima fază l-au aplaudat, pentru ca la final să îl huiduie.
„Am un mare respect pentru manifestația dumneavoastră. Am discutat cu colegii dumneavoastră, liderii de sindicat. Nu se închide și nu s-a discutat vreodată să se închidă Complexul Energetic Oltenia. Am discutat cu liderii de sindicat să ne întâlnim o dată la două săptămâni, să punctăm lucrurile pe care le-am convenit, în așa fel încât Complexul Energetic Oltenia să devină societatea fanion a energiei“, a spus Borc.
El a fost rugat de protestatari să răspundă la o întrebare, dar a refuzat și a plecat, moment în care cei prezenți au strigat că vor miniștri patrioți și „Afară cu hoții din țară!“.
Ministrul economiei a avut anterior o întâlnire cu liderii de sindicat, cărora le-a transmis că se vor face restructurări și disponibilizări în sistem.
„Consider că este un semnal de alarmă important, pe care dânșii l-au tras asupra situației din sistemul energetic național, situație care nu este de astăzi, de ieri, este cauzată de ani și ani de neglijare a problemelor marilor companii din sistemul energetic național. (…) Vor fi făcute restructurări și disponibilizări. Este important ca aceste restructurări, când se fac, să fie făcute cu respectul cuvenit față de oameni. Nu se închide Complexul Energetic Oltenia“, a spus Borc după întâlnirea cu delegația minerilor.
La rândul său, Dumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie, a declarat că marșul minerilor a fost unul de atenționare în legătură cu ceea ce se întâmplă în piața de energie.
„Parlamentul următor trebuie să reglementeze legal piața de energie pentru români și nu împotriva românilor. Instituțiile de control trebuie să își facă treaba până la capăt (…). Programul de restructurare nu înseamnă disponibilizare. Dacă se dorește să se dea afară oameni, acele persoane trebuie să aibă protecție“, a spus Pârvulescu.
Complexul Energetic Oltenia (CEO) a decis, la mijlocul lunii martie, reducerea sau întreruperea activității în fiecare dintre sucursalele/subunitățile sale, atât în sectorul energetic, cât și în sectorul minier până în luna iunie, inclusiv, motiv pentru care 670 de angajați de la cele două sucursale din Craiova, SE Craiova II și SE Ișalnița, vor intra în șomaj. CEO susține că decizia a fost luată ca urmare a cererii scăzute de energie pe bază de cărbune.
Complexul Energetic Oltenia a avut anul trecut pierderi de 895 de milioane de lei, cu 30% mai mari față de rezultatul negativ înregistrat în 2014, când compania a avut pierderi nete de 693 de milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS