14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProfesorii încep protestele prin pichetarea Guvernului

Profesorii încep protestele prin pichetarea Guvernului

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) anunţă proteste luni şi marţi (18 şi 19 aprilie), între orele 15:00 – 17:00, în faţa Guvernului, a precizat pentru Mediafax preşedintele FSLI, Simion Hancescu.

Profesorii vor salarii mai mari, dar şi îndepărtarea inechităţilor salariale existente. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a cerut, miercuri, demisia Guvernului Cioloş din cauza proiectului de ordonanţa privind legea salarizării şi au anunţat proteste luni şi marţi, în faţa Guvernului.

Preşedintele FSLI, Simion Hăncescu, a declarat pentru Mediafax că OUG privind legea salarizării este o „glumă proastă” şi că profesorii care ar urma să vină în sistem ar avea salarii şi mai mici decât acum.
„Cu o asemenea glumă proastă de proiect de ordonanţă, Guvernul ar trebui să plece. Mie nu-mi vine să cred că s-au gândit la o asemenea variantă, să propună salarii pentru învăţători cu 800 de lei mai mici. Un învăţător are maximum 2.700 de lei, dacă trece acest OUG, ar avea maximum 1.900 de lei. Deja e agitaţie maximă în sistem. Cei care vor veni în sistem ar urma să aibă salarii şi mai mici decât sunt acum. Chiar dacă vor retrage ordonanţa, problema de fond rămâne, nu şi-au onorat angajamentele pe care le-au luat, rămâne problema legii salarizării”, a spus Hăncescu, miercuri pentru MEDIAFAX.
FSLI spune că din grilele de salarizare propuse de Guvernul Cioloş, se constată că pentru anumite categorii de cadre didactice şi pentru personalul didactic auxiliar, salariile propuse sunt mai mici decât cele actuale cu 7% pentru educatoarele şi învăţătorii debutanţi, categorii care vor fi salarizate la nivelul salariului minim brut pe economie; cu până la 29% pentru învăţătorii şi educatoarele cu studii medii şi cu 6% pentru profesorii debutanţi, informatician IA şi pentru administratorii financiari de gradul I.
„Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ nu poate fi de acord cu salariile propuse pentru învăţătorii şi educatoarele cu studii medii care riscă să rămână la acelaşi nivel pentru o perioadă nedefinit de mare, din cauza modului în care este concepută grila. De asemenea, salariile umilitoare propuse pentru debutanţi sunt “un îndemn” pentru tinerii performanţi să fugă de învăţământ”, atrag atenţia reprezentanţii profesorilor.
Totodată, sindicaliştii spun că „dacă un salariu de 1.100 lei net al unui profesor debutant este mult prea mare şi Guvernul Cioloş a înţeles că trebuie să îl reducă cu 6%, iar un învăţător debutant trebuie să primească salariul minim pe economie, FSLI cere ca actualul Guvern să-şi dea demisia de onoare. Un guvern care propune o astfel de grilă pentru salariile cadrelor didactice, care nu a investit fonduri în dezvoltarea sistemului educaţional, pentru modernizarea bazei didactice a unităţilor de învăţământ, mai ales a celor din mediul rural, pentru a oferi şanse egale la un învăţământ de calitate pentru toţi elevii, trebuie să plece”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS