20.6 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAcordul UE - Turcia privind migranții

Acordul UE – Turcia privind migranții

Acordul privind reîntoarcerea migranților și solicitanţilor de azil din insulele grecești către Turcia, încheiat de șefii de stat sau de guvern la 18 martie în Bruxelles, a fost în centrul unei dezbateri cu Președintele Consiliului Donald Tusk și cu Președintele Comisiei Jean-Claude Juncker, miercuri dimineața.

O largă majoritate a deputaților a exprimat îngrijorări privind acordul dintre UE și Turcia și a cerut Comisiei și Consiliului să verifice îndeaproape situația drepturilor omului și libertății de exprimare în Turcia, precum și acuzațiile că refugiații sirieni sunt împinși înapoi în Siria de către autoritățile turce. Ei au mai ridicat și întrebarea dacă Turcia poate fi considerată ”țară sigură” pentru refugiați.

Mulți deputați au ridicat întrebarea dacă acordul va funcționa, argumentând că traficanții de persoane vor găsi noi trasee. Unii au exprimat îngrijorarea privind lipsa de personal care să preia influxul de oameni în Grecia, precum și condițiile oferite azilanților la fața locului. Însă alții au subliniat că, deși acordul nu este perfect, este cel mai realist instrument disponibil pentru a aborda situația actuală.

Deputații au mai subliniat și prioritățile lor pentru reforma viitoare a sistemului ”Dublin”, care determina statul responsabil pentru procesarea cererilor de azil. Ei au subliniat că statele membre trebuie să își asume responsabilitatea pentru implementarea programelor de relocare și reinstalare și au reiterat nevoia de a asigura căi sigure și legale către Europa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS