16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePolițiștii români de frontieră au salvat 995 migranți în Marea Mediterană

Polițiștii români de frontieră au salvat 995 migranți în Marea Mediterană

Polițiștii de frontieră români au salvat, transbordat și transportat 995 de migranți, care se aflau în pericol pe ambarcațiuni de mici dimensiuni și supraaglomerate, ce navigau în Marea Mediterană și care, ulterior, au fost predați autorităților italiene pentru efectuarea formalităților specifice, scrie Agerpres.

Potrivit unui comunicat al IGPF transmis astăzi, polițiștii de frontieră, membri ai echipajului navei maritime „Ștefan cel Mare” din dotarea Gărzii de Coastă, revin acasă după o misiune Frontex care s-a desfășurat în Marea Mediterană timp de trei luni de zile.

În perioada 27 decembrie 2015 — 5 aprilie 2016, nava maritimă de supraveghere „Ștefan cel Mare” din dotarea Poliției de Frontieră Române a participat la Operațiunea Comună „EPN TRITON 2016”, organizată de Agenția Europeană Frontex (Agenția Europeană pentru Managementul Cooperării Operaționale la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene), care s-a desfășurat la frontierele maritime externe ale UE.

Nava Poliției de Frontieră Române a executat misiuni individuale de patrulare, cercetare, căutare și salvare în Marea Mediterană, la frontiera maritimă din sudul Italiei, alături de forțele de poliție și de impunere a legii ale tuturor statelor membre UE participante la misiune. „S-a avut în vedere întreprinderea de măsuri comune pe linia controlului fluxurilor migraționiste la frontierele maritime ale spațiului comunitar, creșterea operativității schimbului de date și informații între autoritățile de aplicare a legii din aceste țări, precum și un schimb eficient de experiență între polițiștii de frontieră europeni. Polițiștii de frontieră români au executat 8 misiuni, cu un total de 71 zile de patrulare, timp în care nava Gărzii de Coastă a parcurs 8.358 mile marine”, se arată în comunicat.

Pe durata misiunilor, echipajul navei a supravegheat și monitorizat peste 1.803 mijloace navale de diferite dimensiuni care au tranzitat zona de patrulare, în scopul prevenirii migrației ilegale și a altor infracțiuni de frontieră. Obiectivul principal al Operațiunii Comune „EPN TRITON 2016” a fost reprezentat de asistarea autorităților italiene în supravegherea și controlul frontierelor maritime ale Uniunii Europene, precum și de căutare și salvare a persoanelor aflate în dificultate pe mare (Search and Rescue) la frontiera externă a UE. Activitatea este o continuare a operațiunilor de control la frontieră organizate de Frontex, în cadrul cărora Poliția de Frontieră Română a avut o contribuție semnificativă, atât din punct de vedere al mijloacelor tehnice, cât și din punctul de vedere al numărului, al profilurilor și al profesionalismului experților detașați, aprecierile venind atât din partea autorităților italiene, cât și din partea Agenției Frontex. Operațiunea a fost finanțată de către Agenția Frontex. De asemenea, ca urmare a angajamentelor asumate de țara noastră de a contribui la efortul european de gestionare a fluxului de migranți din Grecia, în perioada următoare Poliția de Frontieră Română va contribui cu resurse umane și mijloace tehnice suplimentare în cadrul unui alt proiect coordonat de Agenția Frontex — „Poseidon Rapid Intervention” — Grecia.

În perioada imediat următoare, Poliția de Frontieră Română va detașa, în zona operațională a misiunii Frontex din Grecia, 62 de polițiști de frontieră, o navă maritimă, un autocar și cinci autospeciale de patrulare, țara noastră având cea mai consistentă ofertă de sprijin, după cele ale Franței și Germaniei, se mai arată în comunicat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS