9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSăptămână de foc la APIA!

Săptămână de foc la APIA!

Funcționarii APIA au de gestionat mai multe plăți diferite, cea mai importantă fiind cea a subvențiilor pe suprafață pe anul 2015, informează agrointel.ro.

Din 8 aprilie, APIA va demara virarea plăților directe pe suprafață către fermieri. Potrivit declarațiilor directorului Ioan Merca, este vorba în prima tranșă de circa 600.000 de beneficiari ai plăților pe suprafață, incluzând aici și fermierii care au și animale și care vor încasa acum doar banii pentru terenuri.

”Vor intra pe partea de vegetal la plată și fermierii care au vegetal plus zootehnie, dar doar pentru partea de vegetal, până când se va dezvolta și partea de zootehnie. Sigur că fermierii trebuie să știe că nu vom face din prima zi toate plățile, ele se vor face progresiv în fiecare zi”, a declarat pentru Agrointeligența directorul APIA, Ioan Merca.

Guvernul României a aprobat cuantumul plăților directe pe suprafață după cum urmează:

-schemă de plată unică pe suprafață, în cuantum de 79,7392 euro/ha;
-plată redistributivă – 5 euro/ha pentru primul interval – 1-5 ha inclusiv și 51,0789 euro/ha pentru al doilea interval: peste 5 și până la 30 ha inclusiv;
-plată pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu, denumită și plată pentru înverzire – 59,1277 euro/ha;
-plată pentru tinerii fermieri – 19,9348 euro/ha.

Cuantumul ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul vegetal pentru culturile amplasate pe teren arabil (ANT 1) este de 19,1942 euro/ha.

Sumele pentru zootehnie ar urma să fie virate începând din 25 mai, potrivit declarațiilor oficiale ale ministrului agriculturii Achim Irimescu.

Conform regulamentelor europene, subvențiile pe 2015 trebuie achitate integral beneficiarilor până pe 30 iunie.

Se preiau cererile pe 2016

Concomitent cu procesarea cererilor de plată pentru 2015, funcționarii APIA preiau și cererile de plată pentru 2016. Cum data de 16 mai se apropie, dată până la care solicitările se depun fără penalizare, fermierii încep să vină într-un număr tot mai mare la centrele din teritoriu.

Se preiau cererile pentru ajutorul excepțional în sectorul laptelui

O altă plată gestionată săptămâna aceasta de APIA va fi cea a ajutorului excepțional pentru sectorul de lapte. Pentru acest sprijin total de circa 8,7 milioane de euro, fermierii pot depune cererile și documentațiile până pe 8 aprilie inclusiv!

Se preiau cererile pentru ajutorul excepțional în sectorul suinelor

Și crescătorii de suine își pot cere sprijinul excepțional de la Comisia Europeană tot până pe 8 aprilie, aceasta reprezentând a treia plată pe care funcționarii APIA o au de gestionat. În cazul acestor ferme, însă, numărul solicitărilor este mai mic întrucât acest sector zootehnic nu este foarte mare la noi în țară.

Se plătește ajutorul pentru motorina restantă pe anul trecut

Alți bani pe care APIA îi are de virat sunt cei pentru acciza la motorina folosită în agricultură în trimestrul III din 2015. După virarea și acestor bani, APIA va ajunge ”la zi” cu plata motorinei către fermieri

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS