10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateKlaus Iohannis: Obama mi-a mulţumit pentru Parteneriatul strategic pe care îl avem

Klaus Iohannis: Obama mi-a mulţumit pentru Parteneriatul strategic pe care îl avem

Președintele Klaus Iohannis a declarat vineri că omologul său american, Barack Obama, i-a mulțumit pentru Parteneriatul strategic dintre cele două țări. „Am schimbat câteva propoziții, dintre care una recunosc că mi-a plăcut foarte mult, președintele Obama mi-a mulțumit pentru România, pentru parteneriatul pe care îl avem pe care îl găsește foarte bun și recunosc că m-a bucurat această afirmație și mulțumire”, a spus șeful statului, după ce a participat la întâlnirea cu comunitatea de români din Washington.

„Am participat la Summitul de la Washington privind Securitatea Nucleară, care tocmai s-a încheiat, unde am transmis un mesaj cât se poate de clar din partea României. Țara noastră este determinată și angajată în respectarea standardelor şi obligaţiilor care îi revin în domeniul securității nucleare.

De asemenea, am confirmat sprijinul pentru iniţiativa Statelor Unite ale Americii de continuare a procesului privind întărirea securității la nivel global – securității nucleare, evident – inclusiv prin păstrarea reţelei de reprezentanţi naţionali ai celor 53 de state participante. Am exprimat disponibilitatea României de a continua să participe activ la acest proces.

România este parte la toate convenţiile ONU privind securitatea nucleară și are o cooperare foarte bună cu Agenţia Internațională pentru Energie Atomică.

Țara noastră aplică cele mai stricte reguli pentru gestionarea și manipularea materialelor nucleare, dar şi pentru combaterea traficului ilicit cu astfel de materiale și mai ales a terorismului nuclear.

Sprijinul nostru pentru o serie de angajamente multilaterale promovate în cadrul Summitului a rămas neschimbat. Totodată, am anunţat o serie de noi angajamente pe care România şi le-a asumat cu acest prilej, și anume:

  1. consolidarea capacităților naționale pentru investigaţii criminalistice în domeniul nuclear;
  2. îmbunătățirea securității transportului materialelor nucleare şi radioactive prin implementarea unui sistem-pilot de depistare a circulaţiei şi transportului surselor radioactive;
  3. dezvoltarea și implementarea unui curs naţional de training pe tema culturii securității nucleare;
  4. nouă contribuție voluntară la Fondul de Securitate Nucleară al Agenţiei Internaționale pentru Energie Atomică.

România are o serie de realizări în domeniul securităţii nucleare, care trebuie recunoscute și asumate ca atare. Am folosit acest prilej pentru a le evidenţia. Acestea reprezintă suficiente motive pentru a fi cu adevărat mândri de conduita noastră şi suntem convinşi de perspectivele pentru dezvoltarea în continuare a programului nuclear românesc, în conformitate cu cele mai înalte standarde în domeniul securității și siguranței nucleare.

M-am referit, de asemenea, la provocările de securitate cu care se confruntă regiunea Mării Negre. Acestea sunt cât se poate de relevante în contextul discuției despre întărirea securității nucleare și prevenirea terorismului nuclear.

Cred că regiunea Marii Negre este crucială nu doar pentru securitatea regională, ci și pentru cea euroatlantică în ansamblu. Din acest motiv am pledat pentru ca această regiune să beneficieze de o atenție specială în arhitectura de securitate și pentru o intensificare a cooperării strategice pe acest palier.

Alături de ceilalți participanți am convenit asupra Comunicatului final, care se concentrează pe etapele ulterioare, de menţinere a impulsului politic pe tema securității nucleare.

La Comunicatul de la Washington au fost anexate cinci Planuri de acțiune dedicate rolului organizațiilor și inițiativelor internaționale active în domeniul securității nucleare.

Statele participante au reconfirmat, la cel mai înalt nivel, voinţa politică de a continua eforturile în domeniul securităţii nucleare și prevenirii terorismului nuclear.

Am convingerea că mesajele și acțiunile țării noastre, exprimate sau reconfirmate la Washington în aceste zile, vor contribui la menţinerea profilului internaţional al României de stat cu o politică nucleară responsabilă şi recunoscută ca atare în plan internaţional,” a declarat preşedintele Iohannis.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS