21.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateA.B.A Jiu sărbătorește Ziua Mondială a Apei 2016

A.B.A Jiu sărbătorește Ziua Mondială a Apei 2016

Administraţia Naţională „Apele Române” celebrează, pe 22 martie, Ziua Mondială a Apei, pentru a aduce aminte tuturor cetăţenilor importanţa deosebită pe care o are apa în existenţa, conservarea şi dezvoltarea tuturor organismelor vii.

Administrația Bazinală de Apă Jiu a demarat miercuri, 16 martie 2016, acțiunile dedicate Zilei Mondiale a Apei – 22 martie. Aceste evenimente se vor desfășura în perioada 16-31 martie 2016.
“Sărbătorirea Zilei Mondiale a Apei are ca scop aducerea în atenția opiniei publice a problemelor legate de necesitatea protejării cantitative și calitative a apelor și de a pune în adevărata lumină rolul, îndatoririle și responsabilitățile celor cu atribuții în întreținerea, valorificarea și protejarea surselor de apă. Cu această ocazie, Administrația Bazinală de Apă Jiu desfăşoară o serie de acţiuni menite să conştientizeze importanţa şi ponderea pe care o are apa în viaţa fiecăruia: acţiuni educative în şcoli şi grădiniţe unde se vor prezenta filmuleţe despre apă şi acţiuni de conştientizare a importanţei calităţii apei şi conservării resurselor de apă. Dacă se are în vedere tema din acest an “Apa şi activităţile umane”, specialiştii A.B.A Jiu vor încerca să evidenţieze şi rolul pe care îl joacă angajaţii de la Apele Române în sprijinul cetăţeanului. Aici mă refer la aceia care îşi desfăşoară activitatea în laboratoarele de calitatea apei, la cei care culeg date şi monitorizează cursurile de apă, la cei care se îngrijesc de construcţiile hidrotehnice, etc. ” – Marin Tălău, director A.B.A Jiu.
Tema anului 2016 – Apa şi activităţile umane – se concentrează asupra modului în care cantitatea suficientă și de bună calitate a apei poate schimba viaţa angajaţilor şi calitatea mijloacelor de trai ale acestora – şi poate chiar transforma societăţile şi economiile mondiale. La ora actuală, aproape jumătate din populaţia mondială activă – 1,5 miliarde de persoane – lucrează în diverse sectoare din domeniul apei şi aproximativ toate activităţile umane depind de apă şi de cei care asigură distribuţia acesteia în condiţii de siguranţă. Cu toate acestea, Organizaţia Naţiunilor Unite consideră că milioanele de persoane care lucrează în domeniul apei nu primesc recunoaşterea cuvenită, acesta fiind şi motivul pentru care s-a ales tema din acest an, dând astfel posibilitatea ca efortul depus de gospodarii apelor să fie mai bine cunoscut.
În perioada dedicată Zilei Mondiale a Apei, Administrația Bazinală de Apă Jiu îşi va deschide porţile pentru elevii care doresc să viziteze instituţia şi Laboratorul Calităţii Apei. De asemenea, specialiştii A.B.A Jiu vor merge în unitățile de învățământ pentru a vorbi elevilor despre profesiile din domeniul gospodăririi apelor şi importanţa apei.
Debutul a fost miercuri, 16 martie, când elevii Şcolii Gimnaziale “Gheorghe Bibescu” Craiova au fost vizitaţi de către specialiştii A.B.A Jiu. Acesştia le-au susţinut o lecţie deschisă despre cât de importantă este apa în viaţa omenirii şi care este drumul acesteia de la sursa de bază până ajunge la robinet. În acest mod elevii au aflat despre diferitele profesii ce se regăsesc în domeniul apelor şi care sunt atribuţiie principale ale acestora: hidrologi, hidrogeologi, ingineri, muncitori hidrometri, agenţi hidrotehnici, marinari, conducători de ambarcaţiune sau alte funcţii specifice activităţii de laborator pe calitatea apelor, dispeceri, etc.
Filmuleţul de prezentare ce se regăseşte şi pe site-ul ANAR – http://www.rowater.ro/default.aspx a fost privit cu multa atenţie de către şcolari, angajaţii A.B.A Jiu răsplătindu-i cu diferite materiale educative.
Până la sfârşitul lunii martie, specialiştii A.B.A Jiu vor merge în cât mai multe şcoli: Şcoala Gimnazială ,,Nicolae Romanescu” Craiova, Şcoala Gimnazială ,,Gheorghe Titeica” Craiova, Penitenciarul de Minori şi Tineri Craiova, Şcoala Ethos, Şcoala cu clasele I-VIII nr. 32 “Alexandru Macedonski” Craiova, Şcoala cu clasele I-VIII “Marin Sorescu” din Bulzeşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS