10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFluviul Dunărea este monitorizat permanent

Fluviul Dunărea este monitorizat permanent

Administrația Bazinală de Apă Jiu anunță creșteri însemnate de niveluri şi debite, cu depăşiri ale Cotelor de Apărare pe fluviul Dunărea.
Debitul Dunarii la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), a fost în scădere până la valoarea de 11500 mc/s, situându-se peste media multianuală caracteristică lunii martie (6700 mc/s).

Debitul Dunării aval Porţile de Fier la staţiile hidrometrice a fost în general staţionare la Gruia şi Calafat.     La ora 08.00 nivelurile pe fluviul Dunărea, se situează peste Cotele de Apărare, la stațiile hidrometrice:

În următorul interval de 24 de ore, debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), conform prognozei INHGA -CNPH va fi staţionar la valoarea de 11500 mc/s, situându-se peste media multianuală a lunii martie (6700 mc/s).
Pentru intervalul 16.03.2016–20.03.2016 conform prognozei elaborate de INHGA-CNPH, debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), va fi în scădere pe întreg intervalul de prognoză până la valoarea de 11100 mc/s, în ultima zi a intervalului de prognoză, situându-se peste media multianuală  a lunii martie (6700 mc/s).

Măsuri întreprinse de către Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj

S-au alcătuit echipe de intervenţie operativă formate din cadre TESA şi muncitori care monitorizează permanent lucrările hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor (diguri pe raza judeţului Dolj, începând de la limita cu judeţul Mehedinţi, comuna Salcia, până la Dăbuleni, limita cu judeţul Olt).
Fiind înregistrate depăşiri ale Cotei de Inundaţie la Calafat şi Bechet, cele două  formaţii de lucru Dunărea – Nedeia şi Dunărea – Bistreţ au trecut la monitorizarea lucrărilor hidrotehnice cu rol de apărare (diguri), cât şi zonele libere riverane ale fluviului Dunărea, în special zonele critice cuprinse în planurile de apărare, de pe întreg teritoriul administrativ al judeţului Dolj astfel:
Formaţiile de lucru Dunărea – Nedeia şi Dunărea – Bistreţ sunt asigurate cu formaţii de intervenţie, dotate cu materiale şi mijloace pentru eventuale intervenţii operative dacă situaţia o va impune astfel:
– forţe de intervenţie alcătuite din agenţi hidrotehnici 39 şi 4 tesa; autoturisme 4; mijloace de intervenţie 14 (autoutilitare, tractoare, autobasculante, buldoexcavatoare, încarcătotor multifuncţional);  materiale de intervenţie: 17000 saci, 2000 mp geotextil, 2 instalaţii de iluminat, 450 kg absorbant  pentru poluări, 5 baraje reţinere produse petroliere, 1800 pari lemn, 80 mc cherestea de răşinoase, nisip.

Efecte înregistrate în urma creşterii nivelurilor pe Dunăre

Oraş Calafat

Sunt afectate de creşterea nivelurilor şi debitelor suprafeţele riverane Dunării, situate în zonele joase, neîndiguite predispuse la inundaţii – păşuni şi fâneţe naturale, pe sectorul Ciupercenii Noi – Desa – Pisculeţ, fără a fi afectate terenuri agricole, fond forestier, gospodării şi obiective socio-economice.
Pe DJ 553 Calafat – Ciupercenii Vechi situat în imediata apropiere afluviului Dunărea, apa nu a pătruns pe carosabil, dar autoritatea publică locală a amenajat o variantă ocolitoare de redirijare a circulaţiei în eventualitatea ca situaţia o va impune, situată paralel cu DJ 553 pe o lungime de 2.5 km.

Acţiuni intreprinse  S.G.A Dolj în zona Port Bechet
ABA Jiu prin SGA Dolj a intervenit cu 8 muncitori în prima pare a zilei de vineri cu următoarele materiale şi mijloace de intervenţie: 100 saci cu nisip, 20 ml folie, un  tractor cu remorca si o  autoutilitară, în scopul creerii unei incinte de apărare în jurul unui dispozitiv de comunicaţie situat în portul Bechet, care deserveşte Poliţia de Frontieră, Poliţia de Transporturi Navale şi Vama Bechet.

Oraş Bechet
Conform informaţiilor preluate de la Căpitania port Bechet şi de la Vama Bechet, datorită creşterii nivelurilor fluviului Dunărea în punctul de trecere frontiera România-Bulgaria calea de acces spre feribot este inundată cu o lamă continua de apă pe o lungime de 30 m, cu o lăţime de 20 m şi o înălţime a lamei de apă între 15 – 25 cm. Circulaţia se desfăşoară în condiţii normale fără restricţii.
La SPET Bechet a fost inundată parcarea pentru autoturismele angajaţilor cu o lamă continuă de apă pe o lungime de 100 m, cu o lăţime de 50 m şi o înălţime a lamei de apa de 15-25 cm.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS