22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSecretarul general al NATO: Recomand României să-şi crească cheltuielile bugetare pentru apărare

Secretarul general al NATO: Recomand României să-şi crească cheltuielile bugetare pentru apărare

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, i-a recomandat României să-şi crească cheltuielile bugetare pentru apărare având în vedere că alianţa trebuie să răspundă unor cereri crescânde pentru securitate şi apărare, adăugând că NATO contează pe România, iar România poate conta pe NATO.

„Recomand României să-şi crească cheltuielile bugetare pentru apărare, deci să continuie creşterea de anul trecut pentru anii care vor veni. Această măsură este deosebit de importantă pentru ţările noastre având în vedere că trebuie să răspundem unor provocări de apărare într-o lume în schimbare în care avem cereri crescânde pentru securitate şi apărare. România doreşte să contribuie la o alianţă mai puternică care este în acelaşi timp cea mai bună garanţie pentru securitatea în Europa în special astăzi când avem de a face cu cele mai mari provocări de securitate din timpul acestei generaţii. Toate ţările membre ale NATO îşi sporesc capacitatea de reacţie a trupelor şi ne consolidăm prezenţa în partea estică a alianţei, prezenţă care va deveni din ce în ce mai puternică pe măsură ce ne pregătim pentru summit-ul de la Varşovia, din iulie, a spus secretarul general al NATO, astăzi, la finalul întrevederii pe care a avut-o la Bruxelles cu premierul Dacian Cioloş, scrie Mediafax.

El a apreciat activitatea României în teatrele de operaţiuni, în asigurarea securităţii în Marea Neagră, precum şi în susţinerea unor state nemembre NATO din Europa de Est, şi a subliniat faptul că una dintre diviziile alianţei din zona de sud-est a devenit mai activă.

„România este un membru foarte apreciat al alianţei noastre care contribuie în mod activ la misiunile NATO din Afganistan şi Kosovo şi la securitatea Mării Negre şi îşi oferă susţinerea pentru Moldova, Georgia şi Ucraina ajutându-le să-şi construiască capacităţile de apărare. România este de asemenea o gazdă pentru echipamente active ale NATO cum ar fi Divizia multinaţională din sud-est care a devenit activă în decembrie şi astfel consolidează apărarea alianţei noastre. Anul trecut am vizitat unitatea NATO de la Bucureşti, una din cele şase mici baze pe care le desfăşurăm în Europa Centrală şi de Est. Această bază va asigura că trupele NATO se vor desfăşura rapid în România dacă este nevoie. România este gazdă de asemenea pentru o parte importantă din sistemul de apărare antirachetă la Deveselu”, a spus Jens Stoltenberg.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS