6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateANM: Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni în Oltenia şi la munte

ANM: Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni în Oltenia şi la munte

Meteorologii anunţă că, în următoarele două săptămâni, regimul termic se va încadra, în general, în limite normale pentru perioada din calendar la nivelul întregii țării, cu excepția unor scurte intervale de timp, când vremea se va răci și se vor semnala precipitații sub formă de ploaie, în unele zone, iar la munte sub formă de ninsoare.

În Oltenia, în primele două zile ale intervalului, vremea va fi mult mai caldă decât în mod obișnuit în prima decadă a lunii martie, cu medii regionale ale valorilor maxime de 15 — 16 grade și minime în jurul valorii de 6 grade. În intervalul 10 — 14 martie, valorile diurne se vor apropia de normalul perioadei, respectiv o medie a acestora de 10 — 11 grade, dar minimele se vor menține peste mediile multianuale, urmând a fi de 3 — 5 grade. După data de 15 martie, vremea va deveni ușor mai rece decât în mod obișnuit, cu maxime, în medie, de 8 — 9 grade și minime în jur de zero grade. Vor fi ploi pe arii extinse în cursul zilei de luni (7 martie) și în noaptea de luni spre marți (7/8 martie), dar și în intervalul 9 — 11 martie, când cantitățile de apă vor fi mai importante. În restul intervalului precipitațiile, în general slabe, se vor semnala pe arii mai restrânse.

La munte, în primele două zile ale intervalului, valorile termice se vor situa peste mediile multianuale, astfel că media celor maxime va fi de 5 — 8 grade, iar cea a minimelor se va situa în jurul valorii de un grad Celsius. Ulterior, vremea se va răci treptat, urmând să devină mai rece decât în mod obișnuit în această perioadă după data de 14 martie, când se vor înregistra maxime preponderent negative, iar minimele vor coborî până la valori medii de la—8 la—6 grade. Temporar, vor fi precipitații în cea mai mare parte a intervalului, însă probabilitatea pentru cantități mai însemnate va fi mai mare în cursul zilei de luni (7 martie) și în noaptea de luni spre marți (7/8 martie), precum și în intervalul 9 — 11 martie. Acestea vor fi mai ales sub formă de ploaie în primele zile ale intervalului, apoi vor fi și ninsori.

Estimările meteo sunt realizate de ANM, pe baza produselor numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS