14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGruia Stoica şi-ar putea afla sentinţa definitivă în dosarul CE Oltenia

Gruia Stoica şi-ar putea afla sentinţa definitivă în dosarul CE Oltenia

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează să pronunţe sentinţa definitivă în dosarul în care omul de afaceri Gruia Stoica a fost trimis în judecată de DNA pentru cumpărare de influenţă în leg[tură cu o licitaţie organizată de Complexul Energetic Oltenia. Procurorul DNA a cerut judecătorilor să-i aplice lui Gruia Stoica pedeapsa maximă pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă.
Pronunţarea a fost amânată la termenul din 9 februarie pentru data de 23 februarie. Omul de afaceri Gruia Stoica a fost condamnat, în primă instanţă, la patru ani de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzat de fapte de corupţie.

În acelasi dosar, avocatul Doru Boştină a primit trei ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenţă, însă decizia a fost atacată la instanţa supremă.
Potrivit DNA, în luna mai 2013, Complexul Energetic Oltenia SĂ (CEO) Târgu Jiu a lansat public procedura de licitaţie ce avea că scop încheierea acordului cadru şi a contractelor subsecvente având că obiect ‘Servicii de transport feroviar de cărbune’ pentru sucursala Electrocentrale Craiova II, sucursala Electrocentrale Isalnita şi sucursala Electrocentrale Turceni. Conform fişei de date a achiziţiei, valoarea estimată a contractului era de 473.068.410 lei, fără TVA (195.079.200 lei pentru SE Turceni, 105.414.600 lei pentru SE Craiova ÎI şi 172.574.610 lei pentru SE Isalnita).

La dată de 17 ianuarie 2014, CE Oltenia a transmis invitaţii de participare la procedura în cauza (organizată conform normelor interne ale autorităţii contractante) către CFR Marfă, SC Grup Feroviar Român SĂ Bucureşti (GFR) şi alte trei societăţi comerciale. Termenul de depunere a ofertelor de către societăţile comerciale dispuse să ia parte la procedura de licitaţie era dată de 29 ianuarie 2014.

CFR Marfă şi-a manifestat intenţia de a participa la procedura de achiziţie a serviciilor de transport feroviar de cărbune pentru cele trei sucursale aparţinând Complexului Energetic Oltenia şi prin urmare a cerut să i se elibereze documentaţia de atribuire (fişe de date, caiet de sarcini, model de contract subsecvent, model de acord cadru). Potrivit rechizitoriului, la dată de 22 ianuarie 2014, Gruia Stoica, persoană care controlează GFR SA, membră a grupului Grampet, i-a promis avocatului Doru Boştină că-i va da suma de 3 milioane euro pentru că acesta să îşi exercite influenţă pe care a lăsat să se creadă că o are asupra directorului general al CFR Marfă (funcţionar public), pentru a-l determina să îşi încalce atribuţiile de serviciu şi să-i comunice preţul oferit de societatea pe care o conduce, la licitaţia din 29 ianuarie 2014, aşadar să divulge date confidenţiale.

Acest demers avea că scop adjudecarea de către Gruia Stoica a contractului ce făcea obiectul licitaţiei, respectiv transport cărbune de la nivelul Complexului Energetic Oltenia. Procurorii susţin că, în acest context, avocatul Boştină i-a promis lui Gruia Stoica faptul că va înlesni, în schimbul sumei de 3 milioane euro, aflarea ofertei de preţ şi va folosi pentru realizarea traficului de influenţă un intermediar care poate exercită influenţă directă asupra directorului general al CFR Marfă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS