11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateComisia juridică a aprobat solicitările Justiției în cazurile Gabriel Oprea și Doina Tudor

Comisia juridică a aprobat solicitările Justiției în cazurile Gabriel Oprea și Doina Tudor

Comisia juridică a Senatului a aprobat, astăzi, solicitările Justiției privind începerea urmăririi penale a senatorului UNPR Gabriel Oprea și, respectiv, de reținere și arestare preventivă a liberalei Doina Tudor, scrie Agerpres.

În ceea ce privește începerea urmăririi penale în cazul lui Gabriel Oprea, au fost 6 voturi ”pentru” și 5 ”împotrivă”. Pentru reținerea și arestarea Doinei Tudor s-au înregistrat 9 voturi ”pentru”, unul ”împotrivă” și unul a fost anulat, potrivit unor surse din comisie.

Comisia juridică urmează să întocmească rapoartele care vor merge în plenul Senatului. Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a cerut, săptămâna trecută, sesizarea Senatului pentru începerea urmăririi penale față de Gabriel Oprea, în dosarul în care sunt cercetați foști șefi ai DIPI, fostul vicepremier fiind acuzat de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. DNA precizează că Gabriel Oprea, în calitate de ministru de Interne și ordonator de credite, cu ajutorul lui Nicolae Gheorghe, secretar de stat în cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă, și Gabriel-Nicolae Pavel, șef al Serviciului juridic, a dispus la 13 iulie 2015 suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale acestei structuri de poliție și a aprobat achiziția unui autoturism Audi A8 în scopul declarat al asigurării protecției demnitarilor. „Acest lucru s-a realizat cu încălcarea prevederilor legale care limitează achiziționarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne strict la situații legate de folosirea lor în activități de urmărire penală a infracțiunilor de corupție. Ca urmare a încălcării atribuțiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei. În perioada 21 august — octombrie 2015, ministrul de Interne a beneficiat de folosința exclusivă a autoturismului Audi A8, achiziționat în modalitatea de mai sus”, susțin procurorii.

Tot săptămâna trecută, șeful DNA a cerut sesizarea Senatului pentru încuviințarea reținerii și arestării preventive a senatoarei Doina Tudor, acuzată de complicitate la luare de mită. Ea este anchetată în dosarul în care fostul său soț, Daniel George Tudor, este cercetat pentru luare de mită, la data faptei președinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, ulterior vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară. DNA precizează că, în perioada martie-mai 2013, Doina Tudor l-a ajutat în mod direct pe Daniel Tudor să primească suma de 200.000 de euro (din suma totală de 300.000 de euro primită de acesta), pentru ca el, în calitate de președinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, să favorizeze o firmă de asigurări care făcuse obiectul unor activități de control.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS