5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePicătura de cunoaştere: China construieşte cel mai mare telescop din lume

Picătura de cunoaştere: China construieşte cel mai mare telescop din lume

(Foto: http://thepeninsulaqatar.com)
(Foto: http://thepeninsulaqatar.com)

Descoperirea unei for­me de viață inteligente este, în mare, ambiția Chinei, care a anunțat că este în curs de finalizare a celui mai mare telescop din lume, potrivit South China Morning Post. De câțiva ani, autoritățile chineze își sporesc investițiile în astronomie.

Telescopul, la care se lucrează din martie 2011, va avea dimensiuni ieșite din comun. Plasat între trei versanți muntoși, într-o zonă rurală din provincia Guizhou (sud-vest), FAST (Five-hundred-metre Aperture Spherical Radio Telescope) este construit pe o suprafață de 30 de ori mai mare decât a unui teren de fotbal și are o deschidere sferică cu un diametru de 500 de metri.
Este astfel mult mai mare decât celebrul radio-telescop Arecibo din insula Porto Rico, în prezent cel mai mare din lume, cu cei 305 metri diametru ai săi. FAST va avea o sensibilitate de trei ori mai mare.
Realizarea telescopului din China a costat 1,2 miliarde de yuani (165 de milioane de euro), instalația urmând să fie finalizată în luna mai și pusă în funcțiune imediat după aceea.
Directorul general al Societății chineze de astronomie, Wu Xiangping, declara anul trecut agenției China Nouă că nivelul ridicat de sensibilitate al FAST îi va ajuta pe oamenii de știință chinezi „să caute forme de viață inteligentă în afara galaxiei noastre“. Inițiativa este salutată de toată presa chineză, precum și de câteva personalități științifice din domeniul spațial. Teoretic, FAST ar urma să le permită cercetătorilor să detecteze semnale radio la zeci de miliarde de ani lumină.
Însă, înainte să privească cerul și să exploreze spațiul pentru a afla dacă suntem sau nu singurele ființe vii din Univers, autoritățile trebuie să gestioneze săptămânile viitoare o problemă mult mai pământeană: strămutarea a 9.110 oameni care locuiesc pe o rază de 5 kilometri de telescopul gigantic. Este necesar ca aceștia să plece pentru ca FAST să își folosească întreaga putere. Strămutarea va permite „crearea unui mediu fiabil în privința undelor electromagnetice“, a declarat Li Yuccheng, înalt oficial din provincia Guizhou citat de agenția China Nouă.
Persoanele strămutate vor primi o compensație de 12.000 de yuani (14.330 de dolari), unele și o subvenție complementară pentru chirie. Sute de mii de chinezi au fost strămutați în trecut pentru a face loc unor vaste proiecte de infrastructură, cum ar fi baraje și canale, mulți declarându-se nemulțumiți de despăgubirile primite.
Beijingul își mărește investițiile în astronomie, accelerând programul de explorare spațială, căruia îi alocă miliarde de euro. Autoritățile intenționează să plaseze o stație permanentă pe orbită până în 2020 și, cu timpul, să trimită un om pe Lună.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS