Acasă Actualitate Ministerul Justiției: Candidaturile pentru funcția de procuror general pot fi depuse până...

Ministerul Justiției: Candidaturile pentru funcția de procuror general pot fi depuse până pe 16 martie

-

Candidaturile pentru funcția de procuror general pot fi depuse până pe 16 martie, potrivit calendarului procedurii de selecție anunțat miercuri de Ministerul Justiției (MJ).
Calendarul mai prevede că între 18 și 22 martie sunt programate dialogurile cu ministrul justiției, iar pe 23 martie propunerea va fi transmisă Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru avizare. După încheierea procedurilor de la CSM, propunerea ministrului justiției va fi transmisă președintelui Klaus Iohannis, până pe data de 22 aprilie.
Candidații la funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) trebuie să îndeplinească o serie de criterii de integritate și profesionalism.
Criteriile de integritate vizează obiectivitatea și imparțialitatea în exercitarea funcției, având ca unic temei legea, fără a da curs presiunilor și influențelor de orice natură, respectarea standardelor de conduită conforme cu demnitatea și onoarea profesiei, standarde etice ridicate și capacitate de decizie obiectivă, precum și absența oricărui conflict care ar putea dăuna interesului public de înfăptuire a justiției sau de apărare a intereselor generale ale societății.
În privința profesionalismului, pe lângă condițiile prevăzute de lege (vechime minimă de zece ani în funcția de judecător sau procuror, calificativul „foarte bine“ la ultima evaluare și nici o sancțiune disciplinară primită în ultimii trei ani), candidații trebuie să dea dovadă de o serie de aptitudini specifice funcției. Este vorba despre capacitatea de a organiza activitatea Ministerului Public, viziune managerială, experiență profesională relevantă, capacitate decizională și asumarea răspunderii, capacitate de gestionare a situațiilor de criză, motivare și capacitate de relaționare și comunicare.
Ministerul Justiției (MJ) a lansat miercuri procedura de recrutare a unui nou procuror general al României, funcție rămasă vacantă ca urmare a demisiei lui Tiberiu Nițu.
„Doresc să încurajez procurorii să participe într-un număr cât mai mare la această procedură de selecție în vederea propunerii pentru numirea în cea mai înaltă funcție în Ministerul Public și îi asigur pe toți cei care, prin rezultatele lor, au dovedit integritate și imparțialitate, precum și un înalt nivel de profesionalism că vor avea șanse egale“, a transmis ministrul justiției, Raluca Prună, potrivit unui comunicat al MJ transmis miercuri AGERPRES.

ȘTIRI VIDEO GdS

Un panou publictar risca să cadă peste slătineni

Pompierii Detașamentului Slatina au acționat pe strada Crișan pentru îndepărtarea elementelor unui panou publicitar care risca să cadă peste cetățenii care treceau...