17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinistrul Agriculturii: Bebeluşii nu s-au îmbolnăvit de la portocale

Ministrul Agriculturii: Bebeluşii nu s-au îmbolnăvit de la portocale

Bebeluşii din Argeş nu s-au îmbolnăvit din cauza portocalelor, arată analizele făcute de Autoritatea Sanitar-Veterinară și confirmate de ministrul Agriculturii, Achim Irimescu. Totodată, ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, susţine că nu se ştie încă ce anume a dus la îmbolnăvirea copiilor.
Autoritățile sanitare au prelevat probe din loturile de portocale ale unui lanț de supermarketuri din Argeș, după ce părinții, dar și medicii și-au îndreptat suspiciunile către fructe pentru o posibilă explicație în cazul bebelușilor care s-au îmbolnăvit grav după ce au fost contaminați cu o bacterie periculoasă.

De asemenea, probele de lapte praf și apă plată analizate sunt conforme, iar apa din rețelele publice folosită la prepararea hranei copiilor internați la București este potabilă, au anunțat, luni, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Argeș.

Potrivit unui comunicat al DSP Argeș, au fost recoltate probe de la domiciliile copiilor, de la Spitalul de Pediatrie Pitești, precum și din alimente, din apa din rețeaua publică și din apa îmbuteliată care au fost folosite la prepararea hranei pentru copii, înainte de apariția simptomatologiei.

În urma analizelor a rezultat că apa folosită la blocul alimentar al Spitalului de Pediatrie Pitești, precum și la domiciliile mai multor copii din Pitești, Topoloveni și Ștefănești este potabilă. S-a stabilit, totodată, că și apa minerală necarbogazoasă recoltată din două rețele de hipermarketuri este potabilă.

În schimb, apa din sursă proprie folosită într-o gospodărie din Mărăcineni, care din declarațiile părinților era folosită doar la prepararea supelor, precum și cea de la un izvor public din Ștefănești, despre care tatăl a declarat că nu a fost folosită pentru hrana copilului, a fost găsită ca fiind nepotabilă.

Conform aceleiași surse, nici un copil din județul Argeș nu mai a fost transferat în ultimele patru zile la vreo unitate sanitară din București cu boala diareică acută complicată.

„Restul pacienților prezenți la unitățile sanitare din județul Argeș în ultimele 24 de ore se încadrează în media zilnică specifică sezonului, diagnosticele fiind variate, caracteristice vârstei”, se mai menționează în comunicatul DSP Argeș.

O altă fetiță diagnosticată cu sindrom hemolitic-uremic a decedat în noaptea de duminică spre luni la Spitalul „Marie Curie. Fetița era internată la secția de Terapie Intensivă a unității medicale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS