8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBanca Europeană de Investiții va sprijini demararea unor proiecte de impact

Banca Europeană de Investiții va sprijini demararea unor proiecte de impact

Premierul Dacian Cioloș s-a întâlnit, marți, cu președintele Băncii Europene de Investiții, Werner Hoyer, în contextul sprijinului constant pe care Banca Europeană de Investiții (BEI) l-a acordat României în ultimii 25 de ani, cu rezultate de impact pentru economia națională. La discuție au participat și vicepremierul Costin Borc, ministrul finanțelor publice, Anca Dragu, și șeful biroului BEI la București, Flavio Schiavo Campo.
În cadrul întâlnirii au fost abordate câteva teme esențiale pentru România, din perspectiva colaborării cu BEI.

Astfel, premierul Dacian Cioloș a subliniat importanța noului Memorandum de înțelegere între Guvern și BEI, semnat la finalul anului trecut, prin care România va primi asistență tehnică pentru o serie de programe cu fonduri europene, precum și pentru domeniul sensibil al achizițiilor publice.
În același timp, se află în stadiu avansat de pregătire două împrumuturi pentru cofinanțarea fondurilor europene în valoare totală de 1,3 miliarde euro.

Guvernul dorește să solicite sprijinul BEI în perioada următoare și pentru dezvoltarea unor proiecte în parteneriat public-privat.
„Dorim să demarăm, pe durata mandatului nostru, o serie de proiecte care să poată da primele rezultate într-un orizont apropiat de timp. Spre exemplu, avem în plan un proiect pilot pentru un spital, în regim de parteneriat public-privat”, a spus premierul Dacian Cioloș.

Guvernul mai este interesat să demareze discuții cu Banca Europeană de Investiții pe zona proiectelor de eficiență energetică în sectorul public, care s-ar putea încadra pentru co-finanțare prin Planul Juncker.

Nu în ultimul rând, a fost discutată preluarea funcției de vicepreședinte al BEI de către Cristian Popa, candidatura acestuia fiind susținută oficial de către Guvernul României, la propunerea Ministerului Finanțelor Publice. Partea română a transmis că apreciază sprijinul președintelui BEI, Werner Hoyer, pentru această candidatură, Cristian Popa fiind unul dintre cei mai reputați economiști la nivel național și binecunoscut la nivel internațional, fost viceguvernator al Băncii Naționale a României.

Banca Europeană de Investiții a acordat împrumuturi de peste 10 miliarde de euro României în ultimii 25 de ani pentru a sprijini proiecte importante în domenii precum transport, energie și industrie, competitivitate, mediu, precum și pentru deschiderea de linii de finanțare pentru instituțiile financiare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS