17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateZiua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului

Ziua de 27 ianuarie a fost declarată drept Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Marcarea acestei zile a fost decisă prin Rezoluția Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite numărul 60/7 din 1 noiembrie 2005.
Rezoluția îndeamnă statele membre să dezvolte programe educaționale care să prezinte generațiilor viitoare lecțiile Holocaustului, în scopul de a ajuta la prevenirea actelor de genocid.

De asemenea, respinge orice negare a Holocaustului ca un eveniment istoric, fie integral sau parțial și felicită statele care s-au angajat în mod activ în conservarea site-urilor care au servit ca lagăre de exterminare naziste, lagărele de concentrare, lagăre de muncă forțată și închisori în timpul Holocaustului.

Tema pentru acțiunile de comemorare organizate în 2016 este, potrivit ONU, „Holocaustul și demnitatea umană”. Tema face o legătură între amintirea Holocaustului și principiile fondatoare ale Organizației Națiunilor Unite. Aceasta reafirmă credința în demnitatea și valoarea fiecărei persoane, menționate în Carta Organizației Națiunilor Unite, precum și dreptul de a trăi fără discriminare și cu o protecție egală în fața legii, care este consacrat în Declarația Universală a Drepturilor Omului.

În memoria victimelor Holocaustului sunt organizate o serie de evenimente și în România.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS