16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProtest al Asociaţiei Forestierilor din România la sediul guvernului

Protest al Asociaţiei Forestierilor din România la sediul guvernului

(Foto: Angelo Brezoianu/Agerpres)
(Foto: Angelo Brezoianu/Agerpres)

Câteva mii de pădurari – proprietari de păduri şi prelucrători ai masei lemnoase – au venit, ieri, din toate colţurile ţării, pentru a picheta sediul guvernului. Protestul organizat de Asociaţia Forestierilor din România a adunat 3.500 de persoane în Piaţa Victoriei.
Principala nemulţumire a forestierilor este preţul mare al masei lemnoase. „Vrem ca preţurile să revină la normalitate, la cele care erau la finalul anului trecut. Acum, din cauza deciziei Romsilva de a creşte cu 300 la sută preţul minim de pornire la licitaţii, practic activitatea noastră este blocată“, a declarat, pentru Mediafax, Ciprian Muscă, preşedintele Asociaţiei Forestierilor din Bucovina.
Acesta susţine că probleme sunt şi cu contractele-cadru dintre agenţii care prelucrează masa lemnoasă şi Romsilva. „Vrem un contract de vânzare care să reprezinte un parteneriat, nu să fie unul doar cu obligaţii şi sancţiuni pentru cumpărătorii de masă lemnoasă“, a mai spus Muscă.

Forestierii vor „scoaterea agentului Romsilva din pădure“

(Foto: Mediafax)
(Foto: Mediafax)

Protestatarii au avut bannere pe care scria „Dorim o cotă de masă lemnoasă pentru sprijinirea firmelor mici şi mijlocii“, „Mergem spre falimentare“, „Vrem licitaţie deschisă cu strigare“. Ciprian Muscă a precizat că forestierii vor „scoaterea agentului Romsilva din pădure“.
Reprezentanţii industriei lemnului prezenţi la protest au mai solicitat: adoptarea în regim de urgenţă a unor decizii care să permită accesul real la resursa de masă lemnoasă, modificarea contractului de vânzare-cumpărare impus unilateral de RNP şi eliminarea clauzelor abuzive ce contravin legislaţiei în vigoare, reprogramarea licitaţiilor principale la direcţiile silvice unde s-a adjudecat mai puţin de 50% din volumul oferit la licitaţie, cu preţuri de pornire/de referinţă la nivelul preţurilor de pornire la licitaţie practicate în 2015.
De asemenea, protestatarii au mai solicitat adoptarea de măsuri prin care să fie transparentizată valorificarea şi vânzarea masei lemnoase de către RNP-Romsilva, interzicerea reţinerii şi exploatării fără licitaţie de către RNP-Romsilva a masei lemnoase proprietate publică a statului, organizarea licitaţiilor publice cu strigare pentru valorificarea masei lemnoase, eliminarea metodei licitării în plic, controale tematice ale Gărzilor Forestiere şi în pădurile administrate de Romsilva, precum şi depolitizarea Romsilva.
„Cerem revenirea la normalitate a preţurilor la lemn, respectiv la preţurile existente dinainte de 2016, precum şi contracte de vânzare-cumpărare care să reprezinte un parteneriat şi nu să conţină doar clauze abuzive şi obligaţii pentru cumpărătorii de masă lemnoasă“, a declarat, pentru Mediafax, Ciprian Muscă, liderul Asociaţiei Forestierilor din Suceava, prezent la protestul din Piaţa Victoriei.

Ministerul Mediului: preţurile practicate de Romsilva sunt ridicate

Ministerul Mediului a transmis săptămâna trecută, printr-un comunicat, că analiza pe care a efectuat-o, cât şi motivele invocate de operatorii economici privind eşecul licitaţiilor desfăşurate, arată că preţurile practicate de Romsilva sunt ridicate.
Reprezentanţii ministerului mai spun că au solicitat un nou punct de vedere al Consiliului Concurenţei cu privire la modul de stabilire a preţurilor de referinţă. Consiliul a fost de părere că preţurile de referinţă trebuie stabilite în funcţie de condiţiile de piaţă şi a arătat că Romsilva nu este obligată să stabilească preţurile luând în considerare preţurile medii ponderate de la nivelul anului 2015, aşa cum se susţine în fundamentarea deciziei directorului Romsilva privind stabilirea preţurilor de referinţă pe specii.
Totodată, Consiliul Concurenţei recomandă să se utilizeze ca preţ de referinţă preţul minim de adjudecare la ultimele licitaţii pe aceleaşi specii, grade de accesibilitate, sortimente şi tehnologie de exploatare.
Contactaţi de Mediafax, reprezentanţii Romsilva au precizat că preţurile de pornire, ca şi cele de adjudecare de la licitaţiile organizate la sfârşitul anului trecut nu au crescut faţă de cele din restul anului 2015.
Într-un comunicat dat la sfârşitul anului trecut, după ce reprezentanţii industriei şi-au arătat nemulţumirea, Romsilva a precizat că „nivelul de piaţă al preţurilor de referinţă nu este un nivel apreciat sau un nivel determinat în mod aleator de către RNP – Romsilva, ci este rezultatul unui calcul matematic, foarte precis, care a luat în considerare preţurile pe care piaţa le-a format (preţurile de adjudecare) pentru masa lemnoasă care a făcut obiectul anului de producţie 2015“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS