6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateComedia vine de la București la Craiova

Comedia vine de la București la Craiova

Cătălin Crișan, Olga Delia Mateescu, Tudorel Filimon și Alexandra Sălceanu îi invită  pe craioveni în „Cabina actorilor“ (Foto: ziare.com)
Cătălin Crișan, Olga Delia Mateescu, Tudorel Filimon și Alexandra Sălceanu îi invită
pe craioveni în „Cabina actorilor“ (Foto: ziare.com)

Începutul de an aduce pe scena Teatrului Național „Marin Sorescu“ din Craiova două comedii savuroase cu actori bucureșteni, „Desculț în parc“ și „Cabina actorilor“.
Cea dintâi comedie, „Desculț în parc“, scrisă de Neil Simon, poartă semnătura regizorală a lui Ştefan Bănică Jr., care, de altfel, interpretează și rolul principal. Scrisă în anul 1963, piesa s-a jucat mai întâi cu mare succes pe Broadway, mai apoi în întreaga lume. În anul 1967, piesa a fost ecranizată într-o distribuţie de excepţie – în rolurile principale fiind Robert Redford şi Jane Fonda, scenariul filmului fiind scris de însuşi autorul piesei. Pentru „Desculț în parc“, Neil Simon a fost nominalizat în 1968 la premiile Writer Guild of America pentru cel mai bun scriitor american de comedie.
Neliniștile tinereții, lipsa de experiență într-un oraș mare, dar și exuberanța iubirii sunt câteva dintre problemele de viață pe care piesa le aduce în prim-plan. Forța eliberatoare a spontaneității și umorul savuros trezesc în sufletele spectatorilor emoții mai vechi sau mai noi. „Desculț în parc“ amintește cât de fericit poți fi când iubești. Piesa în regia lui Ștefan Bănică Jr. se va juca pe scena Teatrului Național „Marin Sorescu“, pe 25 ianuarie, de la ora 19.30. Prețul unui bilet este de 80 de lei.

În „Cabina actorilor“

Pe 29 februarie, la ora 19.00, craiovenii sunt poftiți să pășească în „Cabina actorilor“, alături de Tudorel Filimon, Olga Delia Mateescu, Cătălin Crișan și Alexandra Sălceanu. Piesa reprezintă debutul ca dramaturg al lui Cătălin Crișan.
În 2004, obţinea diploma de actor la Institutul de Teatru şi Film, clasa profesorului Florin Zamfi­rescu, cu piesa „Adunarea femeilor“ de Aristofan, în regia aceluiaşi mare profesor şi actor. La acel moment, Cătălin Crişan a recunoscut că nu e deloc uşor să fii actor şi s-a dedicat muzicii. Deşi decizia lui nu i-a picat tocmai bine maestrului Zamfirescu, acesta nu a încercat să îi schimbe părerea, ci doar a exclamat „Păcat!“. Timpul a trecut şi artistul a scris, după ani buni de la terminarea studiilor actoricești, o piesă de teatru, în care joacă și el, „Cabina actorilor“. „Revin cu drag și cu emoție la Craiova, pentru că de această dată vin ca și dramaturg, dar și ca actor. Succesul piesei a fost uriaş şi reacţia spectatorilor mi-a dat cu­raj. Joc, într-adevăr, şi eu în spec­tacol, şi am bucuria şi onoa­rea să fiu pe scenă alături de actori mari ai teatrului românesc: Olga Delia Ma­tees­cu, Tudorel Fi­li­mon şi o actriţă tânără, Alexandra Săl­ceanu, o fată cu un talent ieşit din comun.
Sper că și la Craiova spectacolul se va bucura de succes la public. Cred că vom reuși să transmitem mesajul acestei piese, o piesă în care se va râde și se va plânge deopotrivă“, a precizat Cătălin Crișan. Prețul unui bilet este de 65 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS