16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateArena Naţională nu poate primi aviz de la ISU. Cei 200 de milioane de lei cheltuiţi pentru acoperiş s-au ”aruncat pe apa sâmbetei”

Arena Naţională nu poate primi aviz de la ISU. Cei 200 de milioane de lei cheltuiţi pentru acoperiş s-au ”aruncat pe apa sâmbetei”

Suma din contractul iniţial pentru modernizarea Arenei Naţionale a fost majorată cu 200 milioane lei, prin două contracte adiţionale, pentru realizarea unui acoperiş mobil, care necesita schimbarea proiectului, dar care nu poate primi autorizaţia ISU, a anunţat, astăz, primarul general Răzvan Sava, potrivit Mediafax.

Primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava, a anunţat vineri, pe pagina sa de Facebook, că stadionul Arena Naţională nu poate fi utilizat din cauza acoperişului retractabil, pentru care suma iniţială a proiectului a crescut cu 200 de milioane de lei şi care a fost construit fără să existe autorizaţie de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), iar eliberarea acestui document este şi acum imposibilă din cauza faptului că materialul din care este construit nu este omogolat în România.

„Ştim cu toţii că în acest moment nu putem folosi stadionul Arena Naţională. Vreau să lămuresc public de ce s-a ajuns în această situaţie şi cum cel mai scump stadion din România nu poate primi aviz ISU. Contractul iniţial semnat pentru realizarea modernizării stadionului prevedea un acoperiş fix, din tablă. Pentru acest proiect au fost obţinute toate avizele necesare, inclusiv pe cel de la IGSU. Au început lucrările de modernizare, iar pe parcurs a apărut ideea schimbării formei de acoperiş. S-a ajuns astfel ca acoperişul să fie făcut mobil. În acel moment, trebuia schimbat proiectul şi obţinut avizul ISU pe noua formă de acoperiş. Acest lucru nu s-a întâmplat. Acoperişul a fost făcut fără autorizaţie. Contractul a fost mărit pentru realizarea acestui acoperiş, iar între timp au fost semnate două acte adiţionale în valoare totală de 200 milioane de RON. Primul act adiţional prevedea suma de 84 milioane lei, iar al doilea, suma de 112 milioane lei, ambele fiind semnate înainte de desfăşurarea finalei Cupei UEFA”, susţine edilul.

Potrivit lui Sava, la finalul lucrărilor, deşi se ştia că stadionul nu va putea primi avizul de la IGSU, din cauza faptului că materialul din care este construit acoperişul nu este omologat în România, fosta administraţie a decis totuşi să semneze recepţia lucrărilor. „Astfel, în lipsa reprezentanţilor ISU, a fost semnat procesul verbal de recepţie şi a fost făcută şi plata către constructor. În acest moment, suntem în situaţia în care nu putem primi avizul ISU pentru desfăşurarea de activităţi sportive şi culturale. Materialul din care este făcut acoperişul nu este omologat în România şi, momentan, nu putem şti dacă se va putea omologa sau nu printr-un act normativ”, a explicat Sava.

Primarul interimar al Capitalei a afirmat că acesta este un caz tipic de gestiune proastă a banului public şi de management defectuos. „Am aruncat banii pe apa sâmbetei. Fosta administraţie a construit un stadion fără să ţină cont de normele în vigoare la data respectivă. Fac precizarea că dacă se respectau normele în vigoare la acea dată, acest acoperiş nu trebuia construit în forma în care este acum. Nu ştim dacă acest material va fi sau nu omologat. Încercăm să găsim o soluţie pentru a putea folosi stadionul”, a mai arătat Răzvan Sava.

Edilul susţine că, în prezent, singura soluţie care pare rezonabilă este ca toate activităţile să se desfăşoare cu acoperişul strâns.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS