Acasă Actualitate Castrul roman de la Bumbești Jiu călcat de hoți

Castrul roman de la Bumbești Jiu călcat de hoți

-

Căutătorii de comori au pătruns fără drept în zona Castrului Roman de la Bumbeşti Jiu, sit arheologic de cea mai mare importanţă, şi au făcut o serie de gropi pentru a fura obiecte din metal în vederea valorificării pe piaţa neagră.
Persoane necunoscute au pătruns cu detectoarele de metale în zona sitului arheologic din zona Bumbeşti Jiu şi au efectuat o serie de săpături în locurile indicate de aparatura din dotare. Gropile au fost acoperite cu bolovani, dar au fost descoperite întâmplător de arheologii gorjeni.  „Ne-am confruntat cu o situaţie deosebită în situl arheologic de la Bumbeşti Jiu, de categoria A, unde au fost făcute mai multe gropi de către anumite persoane care deţin detectoare în căutarea de monede sau obiecte metalice. Am depus o plângere penală la poliţie. Nu este vorba, propbabil, de «detectoriştii» cu care colaborăm, ci de unii care poate nu au înregistrate detectoarele respective. Săpăturile sunt ilegale şi riscă închisoarea pentru că nu au voie să pătrundă în siturile arheologice. Nu se ştie dacă au găsit ceva, dar, dacă au fost făcute gropi, probabil că au extras ceva de acolo. Rămâne să fie descoperiţi autorii. Din întâmplare am găsit gropile“,a precizat arheologul Vasile Marinoiu.

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
A absolvit Facultatea de Istorie Filosofie şi Geografie din Universitatea din Craiova, specializarea Istorie/Spaniolă şi lucrează în presa scrisă din 2008.

Logitech MX, mouse-ul vertical de birou

Logitech MX Vertical este un model disponibil pe piaţă de ceva vreme, care atrage atenţia datorită formei sale „ciudate” la prima vedere, care promite să ajute utilizatorii care stau mult timp la birou.

Motorola One Zoom a fost lansat oficial

Motorola One Zoom se face remarcat prin designul său cu suprafeţe din metal şlefuit şi sistemul quad-camera performant. Noul model One Zoom pune accent pe calitate şi versatilitate la obţinerea de poze.