Acasă Actualitate Alertă teroristă la Bruxelles

Alertă teroristă la Bruxelles

-

Şase islamişti au fost reţinuţi joi şi sunt audiaţi şi acuzaţi de de implicare în complotul terorist care prevedea comiterea unor atacuri de Revelion la Bruxelles, a anunţat Parchetul federal belgian, citat de AFP.
Şase persoane au fost reţinute pentru audieri”, potrivit unui comunicat, care precizează că în legătură cu acest dosar au avut loc joi dimineaţa şapte percheziţii în diferite cartiere din Bruxelles şi din împrejurimi. Arestul preventiv a fost menţinut în cazul a doi indivizi care au fost inculpaţi marţi în acest dosar. Primul dintre ei, Said S., un belgian de 30 de ani care este acuzat de „ameninţări de atentat, participare la activităţile unui grup terorist în calitate de conducător şi de recrutare în vederea comiterii de infracţiuni teroriste, ca autor sau coautor”. Al doilea, Mohammed K., în vârstă de 27 de ani, este inculpat pentru ameninţări de atentat şi participare la activităţile unui grup terorist ca autor sau coautor”. Potrivit unei surse apropiate dosarului, anchetatorii au în vizor un grup de motociclişti, „Kamikaze Riders”. judecătorul de instrucţie urmează să decidă în cursul zilei „dacă va emite sau nu un mandat de arestare” împotriva celor şase persoane reţinute, a precizat parchetul. Percheziţiile au avut loc la Molenbeek şi Laeken, două suburbii ale Bruxellesului, precum şi la Anderlecht şi Leuuw-Saint-Pierre, în sud-vestul capitalei belgiene. „Obiectele confiscate în cursul percheziţiilor, în special material informatic şi telefoane, sunt în curs de cercetare”, a indicat parchetul, adăugând că material de airsoft, un sport care utilizează reproduceri de arme de foc şi care se joacă în ţinută militară, a fost de asemenea găsit la percheziţii. Parchetul invocase marţi ameninţări „serioase” de atentat în momentul anunţării inculpării celor doi indivizi, care ar fi vizat „locuri emblematice din Bruxelles”.       Ceremoniile în aer liber programate în Bruxelles de Revelion, care includeau focuri de artificii, au fost anulate, din cauza riscului „semnificativ” al unui atac terorist. Primăria capitalei Belgiei a decis anularea ceremoniilor după ce procurorii pentru combaterea terorismului au semnalat că există „riscuri grave” privind comiterea unui atentat de Revelion. „Centrul naţional de criză a stabilit că există un risc semnificativ de Revelion. Ţintele erau grupuri de oameni. Poliţia va rămâne în centrul oraşului”, a declarat Yvan Mayeur, primarului oraşului Bruxelles, citat de RTL.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
A absolvit Facultatea de Istorie Filosofie şi Geografie din Universitatea din Craiova, specializarea Istorie/Spaniolă şi lucrează în presa scrisă din 2008.

Google Search se îmbunătățește cu noi tehnologii

Google Search își extinde funcționalitatea cu două tehnologii esențiale: obținerea capturilor de ecran și recunoaștere vizuală a conținutului cu tehnologie de inteligență artificială.

Logitech MX, mouse-ul vertical de birou

Logitech MX Vertical este un model disponibil pe piaţă de ceva vreme, care atrage atenţia datorită formei sale „ciudate” la prima vedere, care promite să ajute utilizatorii care stau mult timp la birou.

Motorola One Zoom a fost lansat oficial

Motorola One Zoom se face remarcat prin designul său cu suprafeţe din metal şlefuit şi sistemul quad-camera performant. Noul model One Zoom pune accent pe calitate şi versatilitate la obţinerea de poze.