9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAcord istoric pentru reducerea încălzirii globale

Acord istoric pentru reducerea încălzirii globale

Un acord istoric pentru reducerea emisiilor de carbon la nivel planetar a fost încheiat la Paris în urma summit-ului pentru climat care a avut loc în ultimele aproape două săptămâni în capitala Franţei.

Potrivit jurnaliştilor de la Digi 24, planul de acord a fost redactat după 16 ore de negocieri neîntrerupte şi a fost prezentat de preşedintele francez Francois Hollande şi ministrul de Externe al Hexagonului, Laurent Fabius, la Paris.

Detaliile acordului care trebuie aprobat de miniştrii tuturor ţărilor aflate la negocierile de la Paris nu au fost dezvăluite încă. Totuşi, din informaţiile obţinute de presa internaţională reiese că marile puteri, care sunt şi mai mari poluatori, au căzut de acord să-şi reducă emisiile de carbon până la un nivel care să prevină pe viitor efectele încălzirii globale.

Acordul urmăreşte menţinerea creşterii încălzirii globale la maximum două grade Celsius, dar ţările participante ar fi fost de acord să facă totul pentru a menţine creşterea la 1,5 grade. Principalele dificultăţi ale negocierilor au privit nivelul diferit al reducerilor de emisii de carbon care s-a cerut fiecărei ţări. Statele mai dezvoltate au fost nevoite să accepte reduceri mai mari, ţinând cont şi de faptul că poluează mai mult.

O altă problemă a constituit-o transparenţa. În vreme ce ţările bogate precum Statele Unite şi cele din vestul Europei vor constituirea unui sistem unic la nivel global de verificare a îndeplinirii cerinţelor asumate în cadrul acordului, state precum China sau India, aflate în plină dezvoltare, sunt reticente în a-l accepta.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS