La data de 21.09.2015, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție din cadrul Direcției de Investigare a Criminalității Economice au efectuat un număr de 59 de percheziții domiciliare pe raza municipiului București și a județelor Brăila, Constanța și Vrancea în cadrul unei acțiuni vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, evaziune fiscală, spălare de bani, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, fraudă informatică, fals informatic, abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals în declarații, camăta, trafic de influența, cumpărare de influența, dare și de mită și șantaj.

În cauză, exista suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2011, pe raza județului Brăila, s-a constituit un grup infracțional organizat format din reprezentanți și angajați ai unor farmacii aparținând unei societăți comerciale precum și medici de familie sau medici specialiști care au decontat în mod fraudulos sume importante de bani din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.

În fapt, s-a reținut că începând cu anul 2009, liderul grupării (în prezent încarcerat în Penitenciarul Focșani pentru infracțiuni de violență, fără legătură cu faptele cercetate în prezența cauza) a înființat o societate comercială al cărei administrator este soția sa. Prin intermediul acestei societăți, în complicitate cu medici și funcționari din cadrul Casei de Asigurări de Sănătate Brăila, cu știința majorității angajaților din cadrul celor două puncte de lucru ale societății, sus-numiții au decontat ilegal sume importante de bani, simulând eliberarea unor medicamente din stocuri scriptice în baza unor rețete fictive, eliberate de medici specialiști sau de familie, valoarea estimată a prejudiciului fiind de 9.000.000 lei.

De asemenea, în cauză au rezultat indicii rezonabile ca administratorul societății a dezvoltat și pe raza județului Constanța un mecanism similar de fraudare a Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, prin intermediul a două puncte de lucru ale societății comerciale (deschise începând cu data de 12.04.2013), beneficiind și în acest caz atât de complicitatea angajaților, cât și a unor medici și funcționari din cadrul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Constanța.

S-a stabilit ca noul palier infracțional cu interese în decontarea de rețete fictive era coordonat pe raza județului Constanța de către un alt membru al grupului care, sub strictă îndrumare a administratorului societății, a desfășurat activități concertate de ‘atragere la colaborare’ atât a unor medici care să le asigure rețetele fictive, cât și a unor funcționari din cadrul Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale și din cadrul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Constanța, care să le faciliteze și să accelereze procesul de decontare a acestor prescripții.

De asemenea, probele administrate în cauză au reliefat conivența dintre reprezentanta/angajați ai societății comerciale și funcționari din cadrul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Constanța, care, în scopul obținerii unor foloase necuvenite, le-au furnizat informații cu privire la data și tematica unor controale efectuate la punctele de lucru ale societății, intervenind totodată în favoarea societății, pentru a evita orice răspundere contravențională.

Totodată, a rezultat faptul că angajați ai aceleiași instituții au coordonat, în fapt, activitatea unor societăți comerciale ce activează în domeniul farmaceutic, utilizând totodată informațiile obținute în virtutea funcției în scopul obținerii de avantaje patrimoniale/alte foloase pentru societățile astfel coordonate, inclusiv prin acțiuni de folosire abuzivă a funcției.

În plus, din cercetările efectuate în cauză a rezultat ca decontările obținute de către societatea comercială în baza prescripțiilor fictive s-au realizat urmare a introducerii, în Platformă informatică din asigurările de sănătate, de date informatice nereale (date conținute de rețeta fictivă), în scopul obținerii de beneficii materiale, cu consecința prejudicierii bugetului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Conex faptelor cercetate în prezența cauză au rezultat indicii temeinice cu privire la comiterea unor infracțiuni de corupție, în scopul obținerii transferului liderului grupării, în Penitenciarul Focșani.

Suportul tehnic și informativ a fost asigurat de către Serviciul Român de Informații.

Acțiunea a fost realizată împreună cu ofițeri de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție.

Acțiunea a fost realizată cu sprijinul Jandarmeriei Române.

Mariana BUTNARIU
Face parte din echipa Gazeta de Sud din 1996. În prezent este redactor şi editor on-line, ceea ce înseamnă că este informată cu privire la tot ce se întâmplă important în ţară şi în lume. Este o fire veselă şi sociabilă, iubeşte oamenii şi îşi iubeşte meseria.