10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânii nu vor fi obligați să-şi schimbe centralele termice

Românii nu vor fi obligați să-şi schimbe centralele termice

centrale termice

Noile directive europene nu-i obligă pe cei care au deja centrală termică să o schimbe, ci impun încetarea producţiei de centrale termice care nu au o eficienţă energetică ridicată.

Încă de anul trecut, noile reglementări europene în materie de creştere a eficienţei energetice le-au dat fiori românilor, în sensul că au fost mai multe voci care au spus că românii vor fi obligaţi să-şi schimbe centralele termice clasice cu cele în condensaţie, mult mai eficiente din punct de vedere al consumului de energie în raport cu cantitatea de căldură şi apă caldă furnizată.
Nimic mai neadevărat, în condiţiile în care legislaţia europeană nu-i vizează pe cetăţenii Uniunii Europene, ci produsele viitoare care vor fi fabricate şi comercializate, afirmă reprezentanţii unui producător de echipamente de încălzire de apartament, potrivit curierulnational.ro.
Începând cu această toamnă, piaţa locală de centrale termice va trece prin schimbări majore, odată cu introducerea noilor directive europene ErP (Energy-related Products Directive), însă acestea nu vor afecta utilizatorii de centrale termice, ci, dimpotrivă, vor avea un impact benefic.
Potrivit unui studiu efectuat de IEA – International Energy Agency, sistemele de încălzire şi cele pentru prepararea apei calde menajere reprezintă aproximativ 30% din consumul total de energie la nivel european.
De asemenea, s-a stabilit că proiectarea ecologică a produselor şi promovarea către utilizatori a tehnologiilor cu eficienţă ridicată vor determina, până în 2020, o economie anuală totală echivalentă cu 56 de milioane de tone de petrol, ceea ce este ca şi cum toate sistemele de încălzire şi de preparare a apei calde menajere a două ţări la fel de mari ca Italia n-ar mai funcţiona. Aceste valori corespund unor reduceri a emisiilor egale cu 130 de milioane de tone de dioxid de carbon, noxe pe care le-ar putea absorbi o pădure la fel de mare precum toată zona central- nordică a Italiei.

Noile norme nu afectează centralele deja instalate şi pe cele aflate pe stocuri

Noile normative se vor adresa produselor pentru încălzire şi pentru prepararea apei calde, precum centralele termice pe gaz cu o putere de până la 70 KW, boilere, dispozitive de microcogenerare, cazane de apă caldă şi pompe de căldură, însă în cazul pieţei de centrale termice impactul este cel mai puternic. Începând cu 26 septembrie, pe piaţa locală vor putea fi importate doar centrale termice în condensație, cele convenţionale fiind astfel, treptat, eliminate de la raft. Acest lucru însă nu va afecta în nici un fel utilizatorii care au deja montată o centrală termică şi nici distribuitorii care au deja în stoc centrale convenţionale. „Românii care au ales deja instalarea unei centrale termice de apartament nu sunt obligaţi de noile directive europene să o înlocuiască, în condiţiile în care aceasta funcţionează la parametrii normali. Singura diferenţă, faţă de perioada anterioară, este că, în momentul în care o familie va decide să înlocuiască sau să instaleze pentru prima dată o centrală termică, aceasta va putea alege doar din modele în condensație“, susține reprezentantul unui producător de echipamente de încălzire de apartament.

Centralele în condensație sunt în medie cu 14% mai eficiente

Modelele de centrale în condensație au avantaje considerabile comparativ cu cele convenţionale. Acestea au o eficienţă de până la 108%, faţă de 94% la un model convenţional. În plus, faţă de un model clasic, acestea asigură o economie de până la 35% la consumul de gaz, deoarece tehnologia permite utilizarea energiei rezultate din arderea iniţială a combustibilului.
În plus, modelele în condensație sunt mult mai prietenoase cu mediul, având emisii de noxe şi dioxid de carbon mai mici comparativ cu modelele convenţionale.
De asemenea, dincolo de restricţiile privind tipurile de centrale ce vor putea fi importate, această toamnă impune şi etichetarea produselor de pe piaţa de încălzire.
Astfel, românii vor putea să aleagă mai uşor produsele de care au nevoie şi vor putea vedea direct de pe etichetă gradul de eficienţă şi avantajele modelului pe care îl aleg.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS