11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateReprezentanţii studenţilor reacţionează faţă de posibilitatea ca refugiaţii să fie cazaţi în căminele universităţilor

Reprezentanţii studenţilor reacţionează faţă de posibilitatea ca refugiaţii să fie cazaţi în căminele universităţilor

(Foto: gazetadecluj.ro)
(Foto: gazetadecluj.ro)

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) atrage atenția asupra deficitului de locuri de cazare cu care se confruntă universitățile din România și consideră că decizia Guvernului de a solicita universităților să pună la dispoziție locuri de cazare din căminele lor pentru refugiați este una pripită și nefericită. Reamintim că, în contextul sosirii în Europa a sute de mii de refugiați sirieni, Ministrul Educației și Cercetării Științifice, prof. univ. dr. Sorin Mihai Cîmpeanu, a solicitat universităților din țară să pună la dispoziție locuri de cazare din căminele studențești pentru a fi oferite ca adăpost pentru aceștia.

ANOSR solicită universităților din România să aibă ca principală prioritate oferirea locurilor de cazare pentru toți studenții care solicită acest lucru și asigurarea de condiții decente de trai în căminele lor. „În fiecare an, universitățile din România înregistrează un mare deficit de locuri de cazare, privând câteva zeci de mii de studenți de acest drept al lor. Conform unei analize a ANOSR, în prezent aproximativ un sfert din numărul total de studenți care solicită un loc de cazare nu beneficiază de acest drept. Aceasta este și una dintre principalele cauze ale abandonului școlar, deoarece mulți studenți care nu beneficiază de un loc de cazare în căminele universităților, deși au mare nevoie de acest lucru, nu își permit să plătească chiria unui apartament sau taxa de cazare dintr-un cămin privat și sunt nevoiți să renunțe la studii și să revină în localitățile lor de domiciliu. De asemenea, deși au posibilitatea legală să ofere subvenții pentru cazare studenților care nu locuiesc într-un cămin studențesc, universitățile nu promovează acest lucru și nu asigură nici acest drept al studenților”, se arată într-un comunicat transmis de ANOSR.

Reprezentanţii studenţilor din România spun că universitățile practică „supracazarea”, adăugând paturi suplimentare în camere, peste norma pentru care au fost proiectate, căminele devenind astfel suprapopulate. „Aglomerația completează perfect lipsa condițiilor decente de trai din anumite cămine de stat, mobilierul vechi, toaletele comune, prezența igrasiei, a insectelor sau a rozătoarelor, unele cămine devenind astfel focare de infecție și amenințând sănătatea studenților care sunt nevoiți să locuiască acolo”, se precizează în comunicat.

„Suntem conștienți de situația nefericită în care refugiații sirieni se găsesc în prezent și apreciem inițiativa guvernului de a lua măsurile necesare sprijinirii acestora, ba chiar milităm pentru ca aceștia să fie sprijiniți de statul român și de instituțiile Uniunii Europene să treacă peste aceste momente dificile, însă considerăm că o problemă nu se rezolvă provocând altele. Atâta timp cât o universitate se confruntă cu un deficit de locuri de cazare și nu poate răspunde tuturor solicitărilor primite de la studenți în acest sens, considerăm că acea universitate trebuie să se preocupe prioritar de cazarea propriilor studenți. Suntem convinși că la o analiză mai atentă se vor putea găsi alte soluții de cazare a refugiaților, care să nu aducă deservicii nici unei alte persoane”, au apreciat reprezentanţii studenţilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS