11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGuvernele României şi Statelor Unite ale Americii vor semna un Acord pentru cooperarea în prevenirea şi combaterea infracţiunilor grave

Guvernele României şi Statelor Unite ale Americii vor semna un Acord pentru cooperarea în prevenirea şi combaterea infracţiunilor grave

Guvernul a aprobat, printr-un Memorandum, semnarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind intensificarea cooperării în prevenirea şi combaterea infracţiunilor grave. Documentul va fi parafat, din partea Guvernului României, de către viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea. Prin încheierea acestui Acord, România îndeplineşte încă un criteriu tehnic avut în vedere de exigenţele Programului Visa Waiver, în procesul de liberalizare a vizelor pentru cetăţenii români care călătoresc în SUA, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Acordul între Guvernul României şi Guvernul SUA va reglementa, pe baze juridice, cooperarea şi prevenirea, descoperirea şi investigarea infracţiunilor grave, a infracţiunilor de terorism şi asigurarea schimbului de informaţii între autorităţile cu atribuţii în acest domeniu din cele două ţări. Potrivit documentului, cele două părţi vor asigura disponibilitatea datelor de referinţă pentru sistemele naţionale automatizate de identificare a amprentelor, create în vederea prevenirii şi cercetării infracţiunilor. Fiecare parte va autoriza punctele naţionale de contact ale celeilalte părţi să aibă acces la datele de referinţă în fişierele lor de date ADN, în vederea cercetării infracţiunilor grave.

Domeniul de aplicare al Acordului cuprinde fapte ce constituie o infracţiune pasibilă, potrivit legislaţiilor naţionale ale României şi SUA, de o pedeapsa privativă de libertate al cărei maxim este mai mare de un an sau o pedeapsa mai gravă.

Încheierea acestui Acord este în concordanţă cu obligaţiile juridice, angajamentele internaţionale asumate de România, precum şi cu legislaţia naţională.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS