8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUNHCR: Europa trebuie să ofere un sistem de relocare garantată pentru refugiații sirieni

UNHCR: Europa trebuie să ofere un sistem de relocare garantată pentru refugiații sirieni

(Foto: theguardian.com)
(Foto: theguardian.com)

Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR) a avertizat astăzi că Europa trebuie să ofere un sistem de relocare garantată pentru refugiații sirieni, în contextul în care un număr record al acestora se îndreaptă spre Europa din cauza situației din Siria și țările vecine, informează Agerpres.ro citând Reuters. Avertizarea vine în contextul în care aproximativ 7.000 de refugiați sirieni au sosit ieri în Macedonia, în timp ce alți circa 30.000 de află în insulele grecești din estul Mării Egee, printre care 20.000 în insula Lesbos. „În această săptămână în Europa au loc discuții și mai urgente pentru că este evident că nu poate exista o soluție germană la o problemă europeană”, a declarat purtătoarea de cuvânt a UNHCR, Melissa Fleming. Ea a salutat ofertele Marii Britanii și Franței de a primi refugiați sirieni, dar a precizat că este nevoie de mai multe centre de primire în țări ca Ungaria și Grecia.

Președintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker urmează să prezinte mâine noua schemă de redistribuire a refugiaților între statele membre, pe baza unor cote obligatorii. Potrivit unor surse europene, România ar urma să primească peste 6.300 de solicitanți de azil. Conform propunerii precedente a CE, din luna mai, România ar fi urmat să primească 1.705 solicitanți de azil, dintr-un total preconizat de 40.000. Însă noua schemă prevede că în România ar trebuie să fie relocați alți 4.646 de refugiați, dintr-un total suplimentar de 120.000. Astfel, dacă liderii europeni vor fi de acord cu noua schemă, România ar urma să primească în total 6.351 de solicitanți de azil, dintr-un total estimat de 160.000.

Potrivit noilor cote naționale stabilite de Bruxelles, Germania va primi peste 40.000 și Franța peste 30.000 din totalul de 160.000 de solicitanți de azil care ar urma să fi relocați din Italia, Grecia și Ungaria.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS