7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRecomadări ale poliţiei pentru evitarea accidentelor cu biciclete şi căruţe

Recomadări ale poliţiei pentru evitarea accidentelor cu biciclete şi căruţe

De la începutul anului și până în prezent, în județul Dolj au fost înregistrate 25 accidente rutiere grave în care au fost implicate vehicule cu tracţiune animală şi biciclete, soldate cu 8 persoane decedate, 23 persoane rănite grav şi 11 persoane rănite uşor. Astfel, polițiștii rutieri și cei din cadrul Compartimentului de Prevenire atrag atenția acestor categorii de participanți la trafic cu privire la respectarea prevederilor legale. În ceea ce priveşte vinovăţia, pe fondul nerespectării normelor rutiere de către conducătorii de atelaje s-au produs 10 accidente de circulaţie grave, soldate cu două persoane decedate, nouă persoane rănite grav şi cinci persoane rănite uşor, iar pe fondul nerespectării normelor rutiere de către biciclişti s-au produs şase accidente de circulaţie grave soldate cu o persoană decedată, cinci persoane rănite grav şi o persoană rănită uşor.

Pentru biciclişti, poliţiştii atrag atenţia că:
– Este interzisă conducerea bicicletei pe drumurile publice  de către persoanele ce nu au împlinit vârsta de 14 ani.
– Este interzisă circulaţia pe drumurile publice, pe timp de noapte, a bicicletelor care nu sunt echipate cu  frâne eficace, in fata cu lumina albă sau galbena , iar in spate cu lumina rosie si cel putin  un dispozitiv fluorescent reflectorizant.
Se interzice conducătorilor de biciclete:
– să circule pe sectoarele de drum semnalizate cu indicatorul având semnificaţia „Accesul interzis bicicletelor”;
– să circule pe partea carosabilă în aceeaşi direcţie de mers, dacă există o cale laterală, o potecă sau un acostament practicabil, ce poate fi folosit;
– să circule fără a purta îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, de la lăsarea serii până în zorii zilei sau atunci când vizibilitatea este redusă;

Recomandări pentru deplasarea în siguranţă a vehiculelor cu tracţiune animală:
– Sunt    interzise accesul şi deplasarea vehiculelor cu tracţiune animală pe drumurile la începutul cărora există indicatoare de interzicere a accesului.
– Pe drumurile pe care le este permis accesul, vehiculele cu tracţiune animala trebuie să fie conduse pe acostament sau, în lipsa acestuia, cat mai aproape de marginea din dreapta a părţii carosabile.

Conducătorul vehiculului cu tracţiune animala este obligat:

– să nu oprească sau sa staţioneze pe partea carosabilă a drumului public;
– să semnalizeze schimbarea direcţiei de mers cu bratul şi să se asigure că din faţă sau din spate nu circulă vehicule cărora le pot pune în pericol siguranţa deplasării;
– de la lăsarea serii sau atunci când vizibilitatea este redusă sa nu circule pe drumurile publice fără a purta îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante şi fără ca vehiculul să aibă în partea din faţa un dispozitiv cu lumina alba sau galbena, iar în partea din spate un dispozitiv cu lumina roşie, amplasate pe partea laterală stânga.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS