14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePreședintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, prezent la ședința Comitetului Regiunilor de la Luxemburg

Președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, prezent la ședința Comitetului Regiunilor de la Luxemburg

Ion Prioteasa, președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj
Ion Prioteasa, președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj

Președintele Consi­liului Județean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, totodată vicepreședinte al Comitetului Regiunilor (CoR), va participa miercuri, în Luxemburg, la cea de-a 162-a ședință a Biroului CoR, pe a cărei ordine de zi locul central îl ocupă cooperarea transfrontalieră și programul european INTERREG, mecanism care funcționează cu succes de 25 de ani.
În acest context, Ion Prioteasa, președintele CJ Dolj, evidențiază rolul pe care colaborarea cu autoritățile din Bulgaria l-a avut în realizarea unor investiții benefice pentru comunitățile de pe ambele maluri ale fluviului Dunărea, cu finanțare europeană, precum și perspectivele continuării acestui parteneriat eficient prin programul INTERREG V-A.
„În spiritul tradiției respectate de Comitetul Regiunilor în privința organizării întrunirilor, gazda acestei ședințe a Biroului CoR este Marele Ducat al Luxemburgului, care a preluat recent președinția Consiliului Uniunii Europene și o va exercita până la finele acestui an.
Agenda lucrărilor de miercuri este dedicată, în bună parte, unei teme actuale și deosebit de importante pentru autoritățile locale – cooperarea transfrontalieră, în condițiile în care Uniunea Europeană marchează în 2015 un sfert de secol de la înființarea programului INTERREG, o inițiativă emblematică în acest domeniu.
Comitetul Regiunilor își conturează o strategie de intensificare a implicării pe acest palier în perioada următoare, sens în care, în cadrul ședinței de miercuri, vom aduce în dezbatere principalele fațete ale colaborării transfrontaliere, analizând modul în care investițiile prin care ea se materializează, cu precădere în sfera transporturilor și mobilității, contribuie la reducerea decalajelor între regiuni, la crearea premiselor de creștere economică și generarea de locuri de muncă.
Mă bucur să pot spune că, din acest punct de vedere, Consiliul Județean Dolj a acumulat o experiență consistentă, pentru că, de-a lungul anilor, am construit parteneriate fructuoase cu autoritățile de pe celălalt mal al Dunării, din districtele Vratsa, Vidin și Montana, și am reușit, lucrând împreună, să accesăm finanțare nerambursabilă pentru a pune în operă o întreagă serie de investiții, în beneficiul comunităților.
Astfel, prin intermediul programelor de cooperare transfrontalieră România-Bulgaria, ne-am implicat în implementarea unor proiecte cu o valoare totală de peste 20 de milioane de euro, a căror realizare s-a tradus în îmbunătățirea infrastructurii de transport în zona de sud a județului, în creșterea capacității de gestionare a situațiilor de urgență și în crearea unor platforme de comunicare necesare tocmai în perspectiva dezvoltării acestor relații de colaborare, care depășesc granițele.
Sunt aspecte asupra cărora insistă, de altfel, și Biroul CoR în declarația pe care urmează să o adopte miercuri, în acest cadru aniversar de care aminteam, intitulată „25 de ani ai INTERREG: un nou impuls pentru cooperarea transfrontalieră“.
Documentul reliefează rolul însemnat pe care programele de cooperare interregională și transfrontalieră îl dețin în rezolvarea punctuală și eficientă a unor necesități specifice ale orașelor și regiunilor, dar și potențialul lor în impulsionarea unei game variate de domenii importante, de la ocuparea forței de muncă și transporturi, la mediu, sănătate și educație. În egală măsură, declarația Biroului CoR semnalează nevoia de flexibilizare a acestor mecanisme europene, precum și de simplificare a gestionării proiectelor de cooperare teritorială.
Colaborarea transfrontalieră rămâne o direcție de acțiune către care se îndreaptă și întreaga atenție a Consiliului Județean Dolj, la acest început de exercițiu financiar al Uniunii Europene, pe care suntem pregătiți să-l abordăm cu toată forța. Am convingerea că bunele practici cultivate în toți acești ani de conlucrare cu autoritățile de peste Dunăre vor reprezenta un atu semnificativ, în special în accesarea finanțării prin Programul INTERREG V-A România-Bulgaria, prevăzut cu un buget de aproape 260 de milioane de euro.
Echipa care s-a sudat și perfecționat la nivelul CJ Dolj definitivează, în această perioadă, documentațiile pentru pachetul de proiecte cu care ne vom prezenta la termenul de depunere de la 30 septembrie. Sunt demersuri prin care urmărim, pe de o parte, ca, în colaborare cu parteneri bulgari, să creăm un circuit turistic și cultural transfrontalier, punând în valoare monumente istorice și reabilitând drumurile de acces către acestea.
Pe de altă parte, în acord cu un obiectiv enunțat de Comisia Europeană și salutat de Comitetul Regiunilor, ducem mai departe eforturile pe care le-am depus în ultimii ani pentru a asigura creșterea capacității de răspuns în situații de urgență, eforturi concretizate în achiziția de echipamente, crearea unui sistem de alarmare și a unui centru de coordonare a intervenției în caz de dezastre. Demersul pe care îl propunem pentru INTERREG V-A, pentru a atinge obiectivul unei regiuni mai sigure, vizează îmbunătățirea bazei construite și completarea dotărilor necesare în gestionarea acestor situații care impun reacții prompte.
Avem, așadar, un tablou cuprinzător asupra modalităților diversificate în care cooperarea transfrontalieră a reușit și continuă să contribuie la dezvoltarea comunităților locale“, a declarat Ion Prioteasa, președintele Consiliului Județean Dolj.
Comitetul Regiunilor, fondat în 1994, este structura reprezentativă a autorităților locale și regionale din Uniunea Europeană, fiind format din 350 de membri – președinți de consilii, primari sau reprezentanți aleși ai regiunilor și orașelor – din cele 28 de state membre și exercitând un important rol consultativ în procesul legislativ al UE.
Președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, a fost ales vicepreședinte al Comitetului Regiunilor în cadrul sesiunii plenare constitutive desfășurate în luna februarie 2015, la Bruxelles, și dedicate desemnării noii conduceri a CoR.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS