10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCehia solicită închiderea frontierei Schengen

Cehia solicită închiderea frontierei Schengen

Criza imigranţilor a devenit una acută pentru UE. Liderii spaţiului Schengen propun măsuri radicale în lipsa unor soluţii concrete. Situaţia refugiaţilor se agravează de la zi la zi, ceea ce tensionează şi relaţiile din Uniunea Europeană, potrivit stirileprotv.ro.

O înregistrare video publicată de Reuters arată cât de uşor trec imigranţii de gardul ridicat de autorităţile ungare tocmai pentru a-i împiedică pe refugiaţi să ajungă pe teritoriul vecinilor. Televiziunile maghiare au difuzat astăzi imagini cu poliţia care a încercuit până la 400 de imigranţi în oraşul de graniţa Roszke. În confruntările cu imigranţii poliţiştii au folosit gaze lacrimogene.
Poliţia ungară a recurs miercuri la gaze lacrimogene într-un centru pentru imigranţi pentru a împiedica un număr de 200 de imigranţi să părăsească acest principal centru de primire a imigranţilor din Roszke, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al poliţiei ungare, Szabolcs Szenti.

În total, 2.093 de imigranţi au trecut luni graniţa sârbo-ungară în apropiere de satul ungar Roszke, acesta fiind cel mai mare număr de imigranţi ilegali înregistrat într-o singură zi, cu doar câteva zile înainte că autorităţile locale să termine gardul menit să împiedice sosirea imigranţilor.

Vicepremierul ceh, Andrej Babis, a cerut marţi închiderea imediată a frontierei externe a spaţiului Schengen pentru a fi oprit afluxul de refugiaţi, el apreciind că majoritatea statelor din acest spaţiu de liberă circulaţie sunt împotriva primirii refugiaţilor, relatează agenţia Xinhua.
El a sugerat de asemenea că şi NATO să se implice în supravegherea graniţelor europene, întrucât statele spaţiului Schengen au arătat că nu îşi pot asumă singure această sarcina, relatează Agerpres.
Vicepremierul ceh, care este şi ministru de finanţe, a mai cerut statelor europene să le transmită clar imigranţilor clandestini proveniţi din Africa şi Orientul Mijlociu că ‘nu pot veni în Europa’, pentru că aici vor fi şomeri şi nu vor putea beneficia imediat de avantajele sistemului de asistenţă socială.

La rândul său, şeful executivului de la Praga, Bohuslav Sobotka, a declarat anterior că singură soluţie pentru oprirea valului de refugiaţi este să se termine războaiele din Siria şi Libia. El a subliniat de asemenea necesitatea protejării frontierelor externe ale Uniunii Europene şi elaborarea unei politici comunitare eficiente de repatriere a refugiaţilor care nu pot primi azil.

Comisia Europeană a anunţat că în Ungaria ar putea fi creat un centru de primire european pentru a ajută la administrarea solicitărilor de azil din partea imigranţilor veniţi din Grecia, deoarece trimiterea lor înapoi în această ţară este interzisă printr-o decizie a Curţii de Justiţie a UE, transmite AFP.
Ungaria ar trebui să se ocupe de solicitările de azil ale imigranţilor, deoarece trimiterea lor în Grecia, ţară de intrare în Uniunea Europeană, este interzisă printr-o decizie a Curţii de Justiţie a UE din decembrie 2011 din cauza ‘riscurilor de tratamente inumane sau degradante’, a confirmat Comisia Europeană.

Un ‘hot spot’ este un centru de triere finanţat de UE şi creat în ţările de sosire a imigranţilor pentru a-i înregistra şi identifica pe aceştia, cu scopul de „a-i distinge pe cei care s-ar putea califică pentru azil în Europa de cei care provin din imigraţia economică ilegală” şi de „a organiza expulzarea imigranţilor aflaţi în situaţie ilegală”, a explicat ministrul de interne francez Bernard Cazeneuve la momentul prezentării iniţiativei.
Un centru de acest fel a fost creat la Catania, în Italia, iar un altul este prevăzut la Pireu, în Grecia.
Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) estimează că aproape 3.000 de imigranţi ar putea ajunge în fiecare zi din Grecia în Ungaria prin Balcanii de Vest (Macedonia, Serbia), a indicat purtătoarea să de cuvânt, Melissa Flemming.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS