12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateHollande şi Merkel doresc un răspuns "unificat" în problema migranţilor

Hollande şi Merkel doresc un răspuns „unificat” în problema migranţilor

Problema migranţilor s-a aflat luni pe agenda întâlnirii de la Berlin a Angelei Merkel cu François Hollande şi Petro Poroşenko. Parisul şi Berlinul doresc un sistem „unificat” privind dreptul la azil şi întocmirea unei liste europene comune cu ţările aşa-numite „sigure”, ale căror resortisanţi nu au nevoie, oficial, de azil politic. În acest caz sunt vizate ţările din Balcani.

François Hollande şi Angela Merkel au cerut luni, Europei – înainte de a-l avea alături şi pe preşedintele ucrainean Poroşenko la întâlnirea de la Berlin – dea un răspuns „unificat” crizei refugiaţilor, devenită una din cele mai mari provocări cu care se confruntă în acest moment Europa. Ei au condamnat recentele violenţe comise în Germania împotriva taberelor de solicitanţi de azil.

În istoria noastră europeană, a declarat François Hollande în faţa presei, alături de el aflânduse şi Angela Merkel. „Există în istoria noastră europeană momente în care trebuie facem faţă unor situaţii excepţionale şi acum există o astfel de situaţie excepţională, chiar una de durată„. Dar această responsabilitate, a subliniat preşedintele francez, „nu poate fi asumată de o singură ţară„, făcând referire la Germania, care anul acesta urmează primească pe teritoriul ei 800.000 de refugiaţi, de patru ori mai mulţi decât anul trecut şi de două ori mai mulţi decât cifra record din 1992. Împreună cu Merkel, Hollande a pledat pentru adoptarea cât mai rapid a unor măsuri vizând punerea în aplicare a unor decizii europene luate anterior. Primordială, au subliniat ei, este instituireapână la finele acestui an– de centre de înregistrare („hot spots”) în Italia şi Grecia. Parisul şi Berlinul doresc de asemenea un sistem unificat privind dreptul la azil şi întocmirea unei liste europene comune cu ţările aşa-numite „sigure”, ale căror resortisanţi nu au nevoie, oficial, de azil politic. În opinia Berlinului, aici este cazul ţărilor din Balcani.

Angela Merkel ia poziţie fermă împotriva violenţelor comise de neonazişti împotriva migranţilor

Corespondenţii de presă prezenţi la conferinţa ţinută de Hollande şi Merkel au remarcat faptul a fost prima oară în ultimele zile când cancelarul german a luat poziţie severă împotriva violenţelor comise în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică de către militanţi ai extremei drepte care protestau împotriva deschiderii unui centru de primire a imigranţilor în localitatea Heidenau (Saxonia). Merkel a calificat drept „abjecte” manifestaţiile organizate de partidul considerat a fi neonazist (NPD), sprijiniţi totuşi de cetăţenii localităţii respective ce numără 16.000 de locuitori. Nu trebuie permis nimic extremei drepte, persoane ce nu au nimic comun cu Germania – a declarat şi vice-cancelarul german Sigmat Gabriel, sosit luni la faţa locului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS