10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDosar penal pentru furnizorii care folosesc abuziv cardul de sănătate al unui asigurat

Dosar penal pentru furnizorii care folosesc abuziv cardul de sănătate al unui asigurat

Orice furnizor de servicii medicale care va păstra la el cardul de sănătate al asiguratului şi va folosi codul de acces riscă să se trezească cu un dosar penal, a anunţat, astăzi, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, potrivit Mediafax.
„Cardul de sănătate, cartea de identitate sau cardul bancar sunt acte personale. Dacă vrei să dai cardul bancar cuiva să-ţi scoată banii este treaba ta. Cardul de sănătate este altceva. Este evidenţa serviciului medical acordat. Utilizarea lui de către furnizori fără ca asiguratul să fi beneficiat de respectvul serviciu medical reprezintă furt”, a spus Vasile Ciurchea.

Nimeni nu are voie să păstreze şi să utilizeze cardul în locul titularului, a subliniat el. „Am auzit deja de furnizori unde există cardurile asiguraţilor cu codurile de acces. Îi atenţionez pe toţi furnizorii că acest fapt este penal şi se pedepseşte în consecinţă”, a adăugat Ciurchea.

Cardul naţional de sănătate trebuia să fie, din 1 mai, unicul sistem de validare şi decontare a serviciilor medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Întrucât nu toţi asiguraţii au intrat în posesia cardului de sănătate, CNAS a decis ca serviciile medicale să fie acordate, o perioadă, atât cu cardul cât şi fără. Din 1 septembrie, prezentarea cardului de sănătate este obligatorie la acordarea fiecărui serviciu medical pentru asiguraţi, iar cei care au fost invitaţi să ridice documentele şi nu au făcut-o nu vor mai beneficia de servicii medicale gratuite, decât dacă sunt urgenţe medicale, a anunţat, marţi, Vasile Ciurchea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS