24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProprietarul antrepozitului unde au avut loc primele explozii de la Tianjin nu avea autorizaţiile necesare de depozitare

Proprietarul antrepozitului unde au avut loc primele explozii de la Tianjin nu avea autorizaţiile necesare de depozitare

Societatea Ruihai Internaţional Logistics, unde s-au produs primele explozii din zona portuară Tianjin nu dispunea de autorizaţii de depozitare necesare, a informat agenţia chineză de presă China Nouă, citată de corespondentul agenţiei Reuters. Firma respectivă a continuat, ilegal, să stocheze produse chimice periculoase începând din octombrie 2014 până în iunie 2015. Un ultim bilanţ al victimelor catastrofei de la Tianjin, dat publicităţii marţi, vorbeşte de 114 morţi şi peste 700 răniţi. De asemenea, 70 dintre pompierii participanţi la operaţiunile de stingere a incendiilor sunt daţi dispăruţi. Zece persoane, între care directorul societăţii şi adjunctul său au fost arestaţi încă de joi, a anunţat şi cotidianul chinez „Jenminjibao”. La apelurile telefonice nu răspunde nimeni la societatea Ruihai Internaţional Logistics, iar curierul electronic rămâne fără răspuns. Potrivit ultimelor informaţii din sursă guvernamentală, citate de Reuters, s-a confirmat existenţa în antrepozitul acestei societăţi, la declanşarea exploziilor, a cel puţin 700 tone de cianură de sodiu.

Anchetă inclusiv la Administraţia pentru securitatea condiţiilor de muncă

Un comunicat al Comisiei pentru inspecţia disciplinară a Partidului Comunist Chinez(PCC) a anunţat deschiderea unei anchete inclusiv la nivelul conducerii Administraţiei pentru securitatea condiţiilor de muncă. Directorul acestei instituţii de stat, Yang Dongliang, face obiectul unei anchete sub acuzaţia de „încălcări grave ale disciplinei şi ale legii”. Deşi nu se face precizarea această anchetă are legătură cu catastrofă de la Tianjin, surse informate reamintesc Yang Dongliang (61 ani) a lucrat vreme de 18 ani în acest oraş, îndeplinind funcţii importante, până la cea de adjunct al primarului acestui oraş, post de pe care a fost promovat şef al Administraţiei pentru securitatea condiţiilor de muncă.

Acţionariat opac

În ciuda faptului şefii societăţii la care s-au produs exploziile au fost arestaţi, în presă chineză, relatează corespondenţii de presă străinicitaţi de „Les Echos” –sunt arătaţi cu degetul numeroşi alţi vinovaţi de catastrofă de la Tianjin, implicaţi în acte de corupţie. La societatea vizată a se află la originea exploziilor, acţionariatul este altul decât cel afişat oficial. De pildă, alături de lista oficială, anchetă a constatat printre acţionari s-ar află şi fiul unui fost responsabil cu securitatea în portul din Tianjin,de fapt principalul proprietar al societăţii. O altă constatare apărută în cursul cercetărilor este nerespectarea, de regulă, a reglementărilor în materie de securitate, ceea ce ar putea atrage sancţionarea sau demiterea unora dintre oficialităţile oraşului Tianjin. Spre stupefacţia anchetatorilor, din cele 128 de persoane care şi-au dat iniţial acordul pentru implantarea antrepozitelor societăţii Ruihai Internaţional Logistics în zona portuară a oraşului, majoritatea au declaratdupă producerea catastrofei – nu erau la curent cu prezenţa în depozitele respective a unor materiale periculoase.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS