17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAngela Merkel salută schimbarea de atitudine a guvernului Tsipras

Angela Merkel salută schimbarea de atitudine a guvernului Tsipras

Un „hop” va fi miercuri, când în Budestagul german va fi suspus votului noul plan de ajutorare a Greciei, căruia i se opun nu puţini dintre deputaţii propriului partid al lui Merkel, UCD. Cel mai mare semn de întrebare apare în legătură cu faptul FMI , deşi a apreciat pozitiv ultimele rezultate ale negocierilor cu Atena, continuă condiţioneze participarea la finanțarea noului plan de ajutorare a Greciei de măsuri ale europenilor care uşureze într-un fel povara datoriei elene. Berlinul nu cedează şi comunica Fondului astfel de facilităţi nu sunt prevăzute în Dreptul european.

Există o anumită speranţa cel de-al treilea plan de ajutorare a Greciei cu cele 86 miliarde de euro, adoptat la sfârşitul săptămânii trecute de miniştrii de Finanţe ai ţărilor zonei euro, va permite soluţionarea problemei elene, a declarat Angela Merkel la postul german de televiziune ZDF. ” Ceea ce am constatat noi între prima şedinţa excepţională a Bundestagului, din 17 iulie, consacrată adoptării principiului acordării unui nou ajutor Greciei, şi rezultatul negocierilor dintre Atena şi creditorii săi din11 august, a subliniat Cancelarul, este guvernul elen a lucrat într-o manieră total diferită faţă de lunile precedente„…”Guvernul premierului Alexis Tsipras a înţeles ţara sa nu poate se redreseze dacă nu se angajează cu adevărat la operarea de reforme”. Angela Merkel a insistat însă asupra „numeroaselor etape” prin care va trebui treacă Grecia în aplicarea catalogului „foarte scrupulos de reforme la care s-a angajat pentru a beneficia de oxigen financiar”. „Sunt necesare noi reforme dificile dacă se doreşte a vedea lumina la capătul tunelului”, a insistat Merkel.

O misiune deloc uşoară: convingerea Bundestagului

Analişti politici ce au urmărit evoluţia dificilului dosar elen au , se pare, dubii acest nou climat creat în ultimele saptămâni în relaţiile Greciei cu creditorii, în special cu Berlinul, ar putea dura multă vreme. Angela Merkel va tatona foarte curând terenul. Miercuri, Bundestagul german urmează se pronunţe asupra noului plan de ajutorare a Greciei. Deşi există sondaje conform cărora el va fi aprobat, un semn de întrebare există în privinţa numărului celor care se vor opune planului în chiar partidul lui Merkel, UCD. În iulie, 65 de deputaţi s-au pronunţat împotriva negocierilor asupra planului de ajutorare a Greciei. O problemă cu care Merkel se va confrunta în Bundestag va fi și cea a participăriiîncă neclare – a FMI la finanţarea planului negociat cu Grecia. Fondul a anunţat în această chestiune se va pronunţa abia în toamnă, continuând repete participarea sa este condiţionată de o „uşurare” a poverii datoriei elene. Nici Berlinul nu cedează. Wolfgang Schauble a reamintit într-un interviu pentru „Deutsche Welle” o anulare, reducere sau alte facilităţi la rambursarea datoriilor nu figurează în Dreptul european. Dispunem, a adăugat el, doar de o marjă redusă de manevră, respectiv prelungirea termenelor de rambursare dar care „nu este foarte importantă„.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS