Acasă Actualitate Ridicarea sancţiunilor împotriva Iranului va antrena o nouă scădere a preţului petrolului

Ridicarea sancţiunilor împotriva Iranului va antrena o nouă scădere a preţului petrolului

-

Potrivit previziunilor Băncii Mondiale, revenirea petrolului iranian pe pieţele mondiale ar putea avea drept consecinţă o scădere a preţului barilului cu aproape 21% faţă de preţul actual.

Dacă previziunile Băncii Mondiale se adeveresc a fi reale, informează analişti de la „Les Echos”, preţul petrolului, oricum deja mult diminuat din cauza uriaşei oferte mondiale, s-ar putea reduce şi mai mult, cu până la aproape 21%. Aşa cum era de aşteptat, ridicarea sancţiunilor economice împotriva Iranului va avea, potrivit raportului amintit, un impact „important” pe pieţele mondiale ale petrolului. Potrivit estimărilor Băncii Mondiale, în mod concret, preţul barilului s-ar putea diminua, începând din 2016, cu cel puţin 10 dolari. În noul context, Iranul poate aduce pe pieţele mondiale un plus de ofertă evaluat la 1 milion de barili de ţiţei pe zi. Potrivit acordului încheiat recent cu principalele puteri occidentale, Iranul s-a angajat să nu se doteze cu arme nucleare, obţinând în schimb încetarea embargoului economic ce a afectat îndeoesbi producţia de ţiţei. În evaluările Băncii Mondiale se precizează că ridicarea sancţiunilor „va relansa” economia iraniană, ea urmând să înregistreze în 2016 o rată de creştere de până la 5% , faţă de 3% anul acesta. Exporturile iraniene vor reprezenta 3,5% din PIB (17 miliarde de dolari). Comerţul exterior iranian va înregistra o accelerare îndeosebi cu China, Marea Britanie, India, Turcia, Arabia Saudită. De reamintit faptul că, înainte de a intra în vigoare, acordul nuclear intervenit după îndelungate şi extrem de complicate negocieri, va trebui ratificat. Nu este însă o piedică în calea altor ţări occidentale de a tatona – prin vizite rapide la Teheran – posibilitatea reluării schimburilor comerciale şi identificarea domeniilor în care pot fi făcute investiţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

Horoscop

Berbec Duceți la bun sfârşit nişte proiecte dificile. Sunteți hotărât în ceea ce faceți, iar acest lucru vă aduce succesul. Apar cheltuieli...

Inspector de muncă, acuzat de luare de mită

Procurorii doljeni au reţinut un craiovean de 45 de ani, angajat al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Dolj. Anchetatorii susţin că inspectorul de muncă a cerut o mită de 1.500 de lei administratorului a două societăţi comerciale.