22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAtena - pe punctul de a realiza acordul cu creditorii asupra celui de-al treilea plan de ajutorare a Greciei

Atena – pe punctul de a realiza acordul cu creditorii asupra celui de-al treilea plan de ajutorare a Greciei

Discuţiile ce au loc la Atena cu creditorii internaţionali privind noul program de ajutor financiar pentru Grecia în valoare de 82 miliarde de euro ar putea să duce la finalizarea unui acord în cel mult 48 de ore.

Discuţiile asupra programului de ajutorare a Greciei, relatează o sursă diplomatică europeană apropiată negocierilor, „au intrat în linie dreapta”. O confirmare în acest sens a fost făcută şi de Giorgio Stathakis, ministrul grec al Economiei încă de sâmbătă. Duminică, negocierile au fost foarte intense, derulându-se până seară târziu. Surse ce şi-au păstrat anonimatul au declarat corespondenţilor de presă că există intenţia că finalizarea programului de ajutorare a Greciei să aibă loc înainte de 11 august. În aceste ultime ore, discuţiile sunt axate pe acţiunile prioritare pe care Atena se angajează să le întreprindă. Numai pe această bază va fi concluzionat un acord, de fapt un memorandum ce prevede noi condiţii de austeritate (reforme în economie, tăieri bugetare) pentru acordarea celor 82 miliarde de euro mult aşteptate de Tsipras înainte de 20 august, când are de rambursat importante sume în contul datoriei la BCE (3,2 miliarde de euro). Există, potrivit ziarului Avghi” (proguveranmental), numeroase semne că acordul ar putea fi finalizat chiar luni. La rândul său, corespondentul cotidianului german „FrankfurterAllgemeine Zeitung”, afirmă în corespondenţa sa de azi că textul acordului ar fi deja definitivat.

Votul în parlamentul elen -cel mai târziu joi

Imediat după validarea memorandumului de către guvernul grec şi creditori, textul trebuie votat de parlamentul elen cel mai târziu joi, apoi prezentat miniştrilor de Finanţe ai ţărilor zonei euro care s-ar putea întruni cel mai târziu vineri pentru a da avizul final pentru intrarea în vigoare înainte de 20 august. Surse din Atena prevăd dezbateri aprinse în forumul legislativ elen. Panagiotis Lafazanis, fostul ministru al Energiei, care a votat întotdeauna împotriva oricărui acord cu Troika, a declarat într-un interviu acordat ziarului „Avghi” că nici un guvern condus de partidul Syriza şi nici Grecia, că ţara, nu au un viitor dacă va fi acceptat acest al treilea plan de refinanţare condiţionată a Greciei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS