Acasă Actualitate Schimburile comerciale mondiale sunt în "scădere durabilă"

Schimburile comerciale mondiale sunt în „scădere durabilă”

-

În perioada decembrie 2014- mai 2015, volumul schimburilor mondiale s-au diminuat într-un ritm anual ce a ajuns la 8%. În prezent, spune economistul Philippe Waechter de la Natixis, fluctuaţiile şi tendinţa de scădere se menţin într-o manieră „durabilă”. „Ne aflăm, subliniază el, într-o situaţie fără un motor real de creştere…Nici Statele Unite, nici China şi nici Europa nu au capacitatea de a propulsa economia globală pe o traiectorie de creştere puternică”.

Surse ale Organizaţiei Mondiale pentru Comerţ (OMC) constată o tendinţă clară de diminuare „durabilă” a volumului schimburilor comerciale la nivel mondial. În primul trimestru al acestui an, fluxurile comerciale s-au redus cu 5,1% faţă de ultimele luni ale anului 2014, ajungând în luna mai la o rată anuală a scăderii de 8%. Dramatic este faptul că această tendinţă, aşa cum susţine într-un studiu Philippe Waechter, economist şef la Natixis, se va menţine şi în următoarele 18 luni. Ceea ce îl îngrijorează cel mai mult pe economistul amintit nu este atât contracţia volumului schimburilor cât lipsa de reacţie la şocurile exterioare. Criza din Asia (1998), evenimentele ce au avut loc la 11 septembrie 2001 sau criza financiară din 2007-2008 au fost nişte lovituri crunte date schimburilor mondiale. Este adevărat, la vremea respectivă efectul a fost resimţit doar temporar, reaminteşte economistul de la Natixis, dar astăzi-în opinia sa – lucrurile stau cu totul altfel. După o relansare puternică în anii 2009-2010, schimburile s-au redus apoi în mod spectaculos. În prezent, adaugă el, fluctuaţiile şi tendinţa de scădere se menţin într-o manieră „durabilă”. „Ne aflăm, spune Philippe Waechter, într-o situaţie fără un motor real de creştere…Nici Statele Unite, nici China şi nici Europa nu au capacitatea de a propulsa economia globală pe o traiectorie de creştere puternică”. Ceea ce mai constată Waechter, este faptul că nu se poate conta nici pe o contribuţie a emergenţilor. Cu excepţia Americii latine, care are o contribuţie pozitivă la fluxul schimburilor comerciale mondiale, toate celelalte zone ale planetei rămân „pe negativ”. Chiar şi India, cu perspective de creştere încurajatoare, constată economistul, va avea – conform evaluărilor proprii – un impact asupra economiei mondiale inferior celui al Chinei. În consecinţă, conchide el, dat fiind că nici o zona mare a lumii nu joacă în prezent rolul de catalizator al creşterii mondiale, „este de preferat ca fiecare să se preocupe de satisfacerea cererii interne deoarece, pe termen scurt, salvarea nu se întrevede a veni de la schimburile cu restul lumii”.

________________________________________________________________

Editor: Mariana Butnariu

ȘTIRI VIDEO GdS

Horoscop

Berbec Duceți la bun sfârşit nişte proiecte dificile. Sunteți hotărât în ceea ce faceți, iar acest lucru vă aduce succesul. Apar cheltuieli...

Inspector de muncă, acuzat de luare de mită

Procurorii doljeni au reţinut un craiovean de 45 de ani, angajat al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Dolj. Anchetatorii susţin că inspectorul de muncă a cerut o mită de 1.500 de lei administratorului a două societăţi comerciale.