15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIsărescu s-a întâlnit cu Teodorovici pentru discuţii pe Codul Fiscal

Isărescu s-a întâlnit cu Teodorovici pentru discuţii pe Codul Fiscal

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, s-a întâlnit luni cu ministrul Finanţelor pentru a discuta despre pachetul de măsuri inclus în Codul Fiscal, iar fiecare instituţie şi-a reiterat poziţia, BNR arătând riscurile la adresa stabilităţii şi aglomerarea de reduceri într-o perioadă scurtă.

Ieri (luni – n.r.) ne-am văzut cu ministrul de Finanţe, întâlnirea este instituţională, trebuie să spun că nu este nimic nou, aceste întâlniri fac parte din întâlnirile instituţionale şi din conlucrarea între cele două instituţii. Zilnic specialişti din Banca Naţională se întâlnesc cu specialişti din Ministerul de Finanţe, este o chestiune absolut normală (…) Schimbul de informaţii a fost foarte bun, nu ne-a spus lucruri noi pentru că ne ştim poziţiile, noi am reiterat riscurile la adresa stabilităţii, dânsul a subliniat şi contextul politic în care are loc această dezbatere despre Codul Fiscal”, a declarat marţi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la briefingul de presă după şedinţa de politică monetară a Consiliului de Administraţie al băncii centrale.

El a arătat că reprezentanţii BNR au subliniat încă o dată că poziţia Băncii Naţionale nu se referă la Codul Fiscal, admiţând că include multe elemente bune, ci se referă la pachetul de măsuri, de reducere de taxe şi impozite, aglomerate într-o perioadă foarte scurtă de timp, potrivit Mediafax.

„Nu e vorba nici de alb-negru da sau împotriva Codului Fiscal, nu este nici alb-negru da sau împotriva măsurilor fiscale, este vorba de dozaj, de măsuri. Sunt foarte multe reduceri de impozite, la toate proporţiile sunt mari, cifra de deficit este de 2,2-2,3% din PIB. Ea pare mică, dar este o cifră foarte mare, ea poate să schimbe traiectoria economiei româneşti pentru că este prinsă într-o perioadă foarte scurtă şi, chiar dacă am vrea, nu putem să compensăm dintrodată. De aceea, dozajul este cheia problemei”, a reiterat Isărescu.

El a reluat şi comparaţia dintre stabilitatea preţurilor şi sănătate, spunând că nu trebuie pierdută, în caz contrar tratamentele fiind dureroase.

„Îţi dai seama cât de importante sunt când le pierzi, iar reparaţiile, tratamentele sunt dureroase, aşa cum se întâmplă şi cu sănătatea. De aceea, sub nicio formă nu trebuie s-o pierdem”, a mai spus guvernatorul.

Fiind solicitat de jurnalişti să comenteze opinia transmisă de reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional privind Codul Fiscal, Isărescu apreciază că opiniile coincid cu cele ale băncii centrale.

Codul Fiscal urmează să fie discutat din nou de Ministerul Finanţelor cu BNR şi reprezentanţii partidelor politice, fiind convocată o sesiune extraordinară a Parlamentului la finele acestei luni. Cu toate acestea, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a afirmat în urmă cu câteva zile că pachetul de măsuri nu va fi schimbat sub nicio formă, el urmând să fie readoptat în versiunea actuală.

Ministrul a dat asigurări că proiectul de buget pentru anul viitor va fi construit aşa încât deficitul să se încadreze până la 2%.

Consiliul Fiscal şi BNR au avertizat în repetate rânduri că măsurile de relaxare fiscală sunt multe şi prea agresive pentru a fi aplicate toate odată, recomandând introducerea acestora treptat sau temperarea nivelurilor propuse. Actualul pachet va genera anul viitor un deficit bugetar de circa 3%, România riscând să intre din nou în zona de deficit excesiv, din care a ieşit în 2013.

Cea mai importantă măsură, cu impactul cel mai mare asupra deficitului, o reprezintă reducerea cotei generale de TVA, de la 24% la 19%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS