12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAngela Merkel va candida pentru cel de-al patrulea mandat de cancelar

Angela Merkel va candida pentru cel de-al patrulea mandat de cancelar

Angela Merkel ocupă funcţia de cancelar de zece ani şi continuă să beneficieze de o popularitate record. Dacă va fi realeasă, ea va egala numărul record de mandate deţinute la vremea sa de Helmut Kohl, care s-a aflat la putere vreme de 16 ani (1982-1998).

„Angela Merkel a decis să-şi prezinte din nou candidatura la alegerile din 2017″, a anunţat săptămânalul german”Der Spiegel”, precizând că este deja în curs de a-şi constitui echipa de campanie. De câteva săptămâni, ea poartă discuţii referitoare la strategie cu Horst Seehofer, liderul UCS, aripa bavareză a UCD (partidul lui Merkel). Ideea de bază este găsirea căilor de a obţine, împreună, majoritatea absolută în parlament pentru a se evita reeditarea unei coaliţii de guvernare cu socialiştii, aşa cum stau lucrurile în prezent. Cert este faptul că, în acest moment, Angela Merkel contează pe un confortabil sprijin popular. Potrivit unui recent sondaj de opinie, dat publicităţii la 30 iulie, partidul său, Uniunea Creştin-Democrată (UCD), este creditat cu 42% din intenţiile de vot, depăşindu-i pe social-democraţi (SPD) care sunt mult în urmă, cu 24%. În declaraţii preelectorale, de genul celei făcute de Torsten Albig, lider în regiunea Schleswig-Holstein, dată fiind popularitatea de care beneficiază Merkel, SPD nu ar mai trebui să-i opună vreun candidat la scrutinul din 2017.

În Germania – numărul de mandate este nelimitat

Spre deosebire de alte state europene, inclusiv Franţa, în Germania,numărul de mandate la conducerea ţării este nelimitat. Dacă Angela Merkel candidează şi este realeasă cancelar, ea va egala numărul record de mandate deţinute la vremea sa de către Helmut Kohl, care s-a aflat la putere timp de 16 ani (1982-1998). „Der Spiegel” remarcă faptul că, până în acest moment, Merkel nu are candidaţi puternici în cadrul partidului său. Actualul ministru al Apărării, Ursula von der Leyen, ar putea fi totuşi un concurent valabil, dar ea este privită întotdeauna în Germania ca un fel de „cancelar de rezervă”. Angela Merkel, care tocmai şi-a sărbătorit împlinirea a 61 de ani, la 17 iulie, doreşte să-şi anunţe oficial candidatura la începutul anului viitor.

_______________________________________________________________

Editor: Mariana Butnariu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS