Acasă Actualitate UE și SUA își exprimă sprijinul pentru noul guvern al Republicii Moldova

UE și SUA își exprimă sprijinul pentru noul guvern al Republicii Moldova

-

UE și SUA au salutat învestirea noului guvern al Republicii Moldova, șeful misiunii UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, ținând să se întâlnească personal vineri cu noul premier moldovean, Valeriu Streleț, în timp ce la Washington un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a făcut o declarație în acest sens, potrivit Agerpres.

Uniunea Europeană va acorda tot sprijinul noului guvern al Republicii Moldova, a declarat șeful delegației UE la Chișinău în cadrul unei întrevederi cu premierul Valeriu Streleț, menționând importanța învestirii noului executiv pentru asigurarea stabilității și continuarea reformelor în Republica Moldova.

Oficialul european a confirmat disponibilitatea Uniunii Europene pentru cooperare și a reiterat sprijinul în promovarea reformelor și în modernizarea Republicii Moldova, potrivit unui comunicat difuzat de executiv.

La rândul său, noul premier moldovean s-a arătat deschis pentru un dialog eficient cu partenerii europeni. ‘Este firesc să am această primă întrevedere oficială în calitate de prim-ministru cu dumneavoastră, reprezentantul Uniunii Europene la Chișinău. Avem o agendă ambițioasă și suntem ferm convinși că vom reuși să o realizăm cu succes împreună cu partenerii noștri’, a afirmat el.

Cu ocazia acestei discuții au fost abordate aspecte ale cooperării bilaterale și legate de implementarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu UE, precum și prioritățile guvernului în perioada imediat următoare. Un subiect aparte al discuției a vizat stadiul actual al realizării zonei de liber schimb, inclusiv în regiunea din stânga Nistrului a Republicii Moldova.

La rândul lor, Statele Unite au salutat învestirea noului guvern în Republica Moldova și și-au anunțat disponibilitatea de a conlucra cu premierul Valeriu Streleț și noul cabinet de miniștri.

Potrivit unei declarații de presă a purtătorului de cuvânt adjunct al Departamentului de stat, Mark C. Toner, Washingtonul așteaptă ca guvernul de la Chișinău să implementeze reforme rapide în beneficiul cetățenilor moldoveni care au votat pentru un viitor prosper al integrării europene.

ȘTIRI VIDEO GdS