8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInscop: 67,9% dintre români susțin unirea cu Republica Moldova până în 2018

Inscop: 67,9% dintre români susțin unirea cu Republica Moldova până în 2018

Rezultatele unui sondaj realizat de Inscop arată că 67,9% dintre români susțin unirea cu Republica Moldova până în 2018, când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire, în timp ce doar 14,8% mai degrabă nu o susțin. „Procentul de acord este foarte mare și confirmă date anterioare culese și interpretate în cadrul barometrului Inscop-Adevărul despre România. Desigur, ideea celor 100 de ani de la Marea Unire are în mod evident o puternică notă unionistă, dar acest 2018 pune în fața respondenților și un termen foarte apropiat, ‘palpabil'”, a explicat Darie Cristea, director general Inscop, potrivit unui comunicat transmis Agerpres. Non-răspunsurile cumulează 17,3%.

Potrivit aceluiași sondaj, 52,6% dintre români afirmă că au o părere bună despre câștigarea alegerilor pentru Primăria Chișinăului de către Dorin Chirtoacă, în timp ce 6,9% au o părere proastă, numărul de non-răspunsuri fiind de 40,5%. „Numărul de non-răspunsuri este foarte mare, ceea ce atrage atenția asupra principalei probleme a raportării românilor la Republica Moldova – o informare precară a românilor în legătură cu evenimentele de peste Prut. (…) Fenomenul nu trebuie asociat atât de mult cu personalitatea lui Dorin Chirtoacă – puțin notoriu în România – ci cu tendința generală de susținere a parcursului european al Republicii Moldova”, arată Darie Cristea.

67,8% dintre respondenți spun că România ar trebui să ușureze acordarea cetățeniei pentru basarabeni. 17,5% nu sunt de acord, iar 14,6% aleg să nu răspundă sau nu știu. Totodată, 56,3% dintre români cred că țara noastră ajută suficient Republica Moldova pentru a se integra în UE, 29,6% cred că ar trebui să facă mai mult (non-răspunsuri 14,1%). 46% dintre respondenţi au considerat că integrarea Republicii Moldova în UE depinde mai mult de voința cetățenilor săi și a politicienilor locali, în timp ce 40,5% consideră că depinde mai mult de ajutorul dat de România și alte state europene, relevă aceeași cercetare.

„Barometrul Inscop – Adevărul despre România” a fost realizat în perioada 9 – 14 iulie 2015. Volumul eșantionului a fost de 1.075 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenților.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS